Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Ranskalainen luumupiirakka on kuulunut meidän perheen jouluisiin perinteisiin 1980 -luvun alusta saakka. Löysin reseptin silloin Kotiliesi -lehdestä. Lupasin viime postauksessa jakaa tämän reseptin jälleen kerran, sillä on niin paljon uusia lukijoita, jotka eivät ole lukeneet reseptiäni vuoden 2017 kirjoituksestani. Se muuten löytyy edelleen ET -lehden nettisivulta, minulle kerrotusta tiedosta huolimatta. Hurraa!!! Palaan asiaan vielä kirjoituksen lopussa.


OHJE

Tällä kertaa jaan ohjeessa myös suluissa tiedot gluteenittomien jauhojen osalta, joka ei ole kovin iso muutos tavalliseen reseptiin. Tällä kertaa olen hieman lisännyt myös voin määrää, koska alkuperäisellä ohjeella tulee minun mielestäni hieman liian vähän taikinaa. 

Tarvitset piirakkavuoan ja tämän kokoiseen annokseen sopii tavallinen kaupan pyöreä foliovuoka. Se on myös hyvä ratkaisu, jos innostut tekemään piirakkaa joulutuliaiseksi. Piirakka on helppo sitten paketoida vaikka sellofaanin sisään ja solmia nauhalla.

LUUMUT

Laita leipomista edeltävän päivän iltana tai vaikka aamulla (jos leivot illalla) pussillinen kivettömiä luumuja astiaan. Lisää siihen vettä niin, että ne melkein peittyvät ja ripottele hieman sokeria joukkoon. Liota yön yli tai siihen saakka, kun teet piirakan. 

Ennen kuin aloitat taikinan teon, tarvitset kattilan ja sen päälle sihdin. Kaada yön yli liemessä olleet luumut liemineen sihtiin ja anna luumujen nesteen valua kattilaan. Tee seuraavaksi taikina.

TAIKINA

100 gr voita (margariinia)

2,5 dl vehnäjauhoja (reilut 3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta)

1,5 rkl sokeria

1 dl kylmää vettä

Nypi voi, jauhot ja sokeri sekaisin nopeasti sekä lisää noin 1 dl kylmää vettä nopeasti puristellen.  Muokkaa taikina pallon muotoiseksi tiiviiksi möykyksi. Laita taikinamöykky jääkaappiin tunniksi lepäämään. Sinä aikana voitkin tehdä luumuista seuraavan vaiheen eli ryhtyä liemen tekoon.

LIEMI

Siirrä luumut sihdistä erilliseen astiaan. Keitä luumuista kattilaan valunutta lientä kokoon hetken aikaa. Lisää  liemeen 3 rkl marmeladia; appelsiini- tai aprikoosimarmeladi ovat juuri hyviä. Meillä ei ollut riittävästi kuin viiikunahilloa, joten sekoitin sitä liemeen tällä kertaa. Jätä liemi odottamaan myöhempää vaihetta. 

PIIRAKKA

Ota taikina jääkaapista ja pehmittele sitä ensin käsin. Levitä jauhoja leivonta-alustalle ja kauli taikinaa. Tässä vaiheessa käytin kaulinta vain vähän, sillä minun mielestä (ainakin tämä gluteeniton taikina) oli helpompi muokata ja taputella taikina vuoan kokoiseksi pyöreäksi levyksi käsin. Sitten siirsin taikinalevyn vuokaan ja siinä muokkailin sen vielä tasaisemmaksi ja nostin taikinaa myös reunoja vasten. Tämän jälkeen nostin luumut taikinan päälle. Luumut ovat kivan pehmeitä ja niitä voi vähän vaikka painella, jotta ne riittävät mukavasti koko alueelle. Voitele lopuksi taikinan reunat kananmunalla. Luulisin, että kananmunalle allerginen tai jos vaikka ei satu olemaan kotona kananmunia, voi ihan hyvin jättää tuon vaiheen pois. Tai voitele vaikka kylmällä kahvilla tai jätä voitelu pois. Paistoaika on noin 25 minuuttia 225 asteessa

VALMIIN PIIRAKAN VIIMEISTELY LIEMELLÄ

Kun piirakka on kypsä, siirrä se uunista turvalliselle alustalle vaikka kylmän uunipellin päälle, tai keittiötasolle, jos se kestää kuumaa uunista nostettua vuokaa. Tarkista, että liemi ei ole jämähtänyt kovin kiinteäksi. Jos niin on käynyt, lämmitä lientä vähän ja lisää tarvittaessa hieman vettä. Levitä kuuma liemi luumujen päälle. Minä nostelen lientä lusikalla luumujen päälle ja levittelen sillä lailla. 

PIIRAKAN LISUKKEET

Piirakkahan on hyvää ihan just tuollaisena. Siihen voi kyllä vatkata kermaa tai käyttää vaniljakastiketta tai jäätelöä lisukkeeksi. Kaikki vaihtoehdot sopivat.

PÖYDÄN KATTAMINEN JA ITSENÄISYYSPÄIVÄN RUOKAILUT

Me nautittiin tätä piirakkaa mökillä, jonne mentiin itsenäisyyspäivän viikonlopuksi. Halusin kattaa pöydän hieman juhlavammin. Kaikki mökillä tehdyt kattaukset teen kaapeista löytyvillä astioilla ja liinoilla ym. Paratiisi -sarjan astioita en juurikaan käytä. Meidän mökkihän on vanha maalaistalo, jossa on tallella mummon vanhoja astioita melko runsaasti. Toinen vaihtoehto olisi ollut Myrna-astiasto, jota en ole käyttänyt lainkaan. Omat mökille tuodut valkoiset Teema-astiat ovat puolestaan aika kuluneita eikä niillä saa sen takia aikaan arjesta poikkeavaa juhlan tuntua. Piirakkavuokaa varten käytin tuollaista hirren väristä puista tarjoiluastiaa, joka sopii ympäröivän latomaiseman henkeen. Joka tapauksessa oli mukava ja vähän juhlavakin kahvihetki ja sytyttettiin kaksi kynttilää jo päivällä, sillä olihan myös toinen adventtisunnuntai. Illemmalla syötiin itsenäisyyspäivän illallista; lohimousseleipiä, hirveä kasvisten ja kesäisten uusien perunoiden kanssa sekä leipäjuustoa hillojen kanssa. Tällainen sopii meille, välillä nostetaan mökkielämän tunnelmaa kattamalla paremmin ja ruokailuista sekä kahvihetkistä nautitaan hieman pitemmän kaavan mukaan.

Minkälaisia joulun leivontasuunnitelmia teillä on? Teetkö vanhoilla resepteillä perinteisesti vai etsitkö uusia ohjeita, joita haluat kokeilla? Vai mennäänkö teillä jouluisin kaupan tai leipomon valmiilla herkuilla? 

Kuten tuossa alussa kirjoitin, ne aiemmin kokonaan kadonneiksi luulemani ET -lehden kirjoitukset ovat sittenkin tallella. Kävin tänään tarkistamassa tilanteen. Pääset niitä lukemaan (toivottavasti) ja tästä linkistä löydät sen aiemman piirakkareseptin;  https://www.etlehti.fi/blogit/mrs60something/palanen-ranskalaista-luumupiirakkaa 

Jos jostain syystä kirjoitukset eivät avaudu, olisipieni pyyntö, että lähettäisit minulle kommenttiviestiä tämän kirjoituksen jälkeen kommenttikenttään tai lähetä sähköpostia osoitteeseen mrs60something@gmail.com Olen kiitollinen kaikesta palautteesta ja haluaisin tietää pääsevätkö muut lukemaan noita vanhoja kirjoituksiani.

Onneksi tämä sumunen ja sateinen sää muuttuu jo ensi yön aikana kuivemmaksi. Meillä on toki luntakin, joten mahdollisesti saadaan valkea joulu. Vaikka monia mietityttää se miten vietetään joulua, nähdäänkö perhettä ja läheisiä, täytyy vain tsempata. Vietetään sellainen joulu kuin se nyt on mahdollista. Jouluhan on eräänlainen mielentila, kuten lauletaan; Näin sydämeeni Joulun teen...

Mukavaa joulukuuta sinulle!

Have a lovely December!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Villapaita valmistui ja puhetta väreistä