Viikon varrelta arkea ja vähän juhlaakin. Elämää viikonlopusta toiseen. Entä mikähän sitten ottaa päähän?

On siirrytty lokakuuhun. Kävin viime viikolla ulkoilemassa ja kuvaamassa. Saunalautat ja kahvila Oulujoen rannassa on suljettu. 

Joskus yhteen viikkoon mahtuu niin arkea kuin juhlaa.  Tällä kerralla kirjoitin auki viisi asiaa, jotka kuuluivat menneeseen viikkoon torstaista torstaihin. Varoitus, että valittaen aloitan!

1. Kroppa jumittaa ja sananen lääkärille pääsyn hitaudesta!

Aloitetaan nyt kerrankin kunnon valitusosuudella. Nimittäin tässä syksyn mittaan on kehittynyt kroppaan - ja nimenomaan rintarankaan melkoista jumitusta, joka muuten hiipi sitten niskaan saakka. Minulla on taustalla joskus kaksikymmentä vuotta sitten sairastettu selkärangan (alaselän) välilevyongelma mukaan lukien kulumien kehittyminen tuolle alueelle. Istuminen on yleensä ottaen ollut aina pahasta. Olette varmaan tietoinen, että istuminen on myrkkyä elimistölle ja istumisen määrää säätelemällä olen selvinnyt oikeastaan aika hyvin selkäongelmista. Leikkaukseen en halunnut vaan kaikin muin keinoin on selkää hoidettu. Nyt sitten on rintaranka alkanut oirehtimaan ja valitettavasti tunnistan tuon vanhan kulumakivun. Tai ainakin olematta lääkäri olen itseni diagnosoinut kivun samanlaiseksi. 

Ei siinä mitään, minulle sopii syödä buranakuuria, jonka sain ohjeeksi, kun kyselin terveyskeskuksesta aikaa lääkärille viikko sitten. Ei tässä kiire ole - enkä todellakaan halua mihinkään magneettikuviin. Olen vain sitä mieltä, että ehkä omalääkärin tapaaminen olisi sittenkin parempi vaihtoehto kuin ajanvarauksessa työskentelevän henkilön antamat ohjeet näkemättä potilasta. Ainakin pitemmällä tähtäimellä. Minulle lupailtiin aikaa viiden viikon päästä. Kun pyysin ajan sinne, ilmoitettiin, että viikon päästä otetaan uudestaan puheeksi lääkärin ajan varaaminen! En siis saanut aikaa tuonne viiden viikon päähän. Oikeastaan niin hämmentynyt olin, että en saanut sanaa suustani VAATIAKSENI itselleni aikaa. Terveyskeskustoiminnan idea on alkujaan ollut kansanterveyslain mukaisesti ehkäisevä työ. Mielestäni sairastumiseen reagointi varhaisessa vaiheessa voi ehkäistä myöhempää ja pitkäaikaisempaa sairastamista!

Tämän hitaan lääkärille pääsyn lisäksi minua ottaa päähän se, että ensimmäistä kertaa konsanaan minulle terveyskeskuksessa puhelimeen vastannut henkilö madalsi ääntään ja alkoi puhumaan hitaammin ja ehkä vähän "lässyttämään". Sekös mikä ärsyttää ihan oikeasti!!! Arvaatte varmaan miten tuon tulkitsin. Onko siellä kohtalotovereita? Olen muuten käyttänyt valinnanvapautta hyväkseni enkä ole kotikaupunkini asiakas. En näin ollen edes tiedä miten pitkät on jonotusajat kiireettömiin lääkäriaikoihin täällä.

Että tällaista valitusta minulta, jota en ole aiemmin tainnut erityisemmin kirjoituksissani harrastaa. Lupaan, että en ala jauhaa näitä juttuja toista kertaa. Mutta, kun olen bloggaajanakin ihan tavallinen ihminen enkä mikään (ro)botti, otin nyt tälle asialle oman tilan. 

2. Matkustaminen

Viime viikonloppuna oli tiedossa käynti Etelä-Suomessa. Ollaan kevään koronatauon jälkeen käyty kesällä pari kertaa autolla pääkaupunkiseudulla. Se on ollut oikein hyvä ratkaisu, joskin aika hidasta matkantekoahan se on, kun tuon edellä mainitun selkäproblematiikan johdosta (ja toki muutoinkin) on pidetty taukoja kaksi tai jopa kolmekin kertaa noilla matkoilla.

Tällä kertaa päädyttiin käymään lentäen. Kun ostaa liput ajoissa, ihan edullisesti ne saa verrattuna bensakuluihin. Olihan lento todella kaikinpuolin hyvä ja ihan miellyttäväkin kokemus maskin käyttöineenkin. Täytyy sanoa, että oli turvallinen olo, kun kentillä ei ollut juurikaan matkustajia ja koneessa kaikilla oli maski. Minulla oli hieman opettelemista siinä, että maski olisi koko ajan käytössä. Perillä käytin maskia myös ruokakaupoissa käydessä. Tänään tulikin sitten suositus kauppareissuille. Tosin täällä Oulussa ollaan vielä perustasolla. Vaikka koronan leviämistä ei haluta, on se odotettavissa tännekin jossain vaiheessa.

3. Synttärikakkuja

Ja se tärkein syy matkaan ja aikatauluun oli synttärit sekä lasten perheiden ja erityisesti lastenlasten tapaaminen. Tällä kertaa viisivuotta täyttävä neito M oli toivonut synttärikakuksi samanlaisen kuin hänellä oli 2 -vuotissynttäreillä eli ponikakun. 

Toisena kakkuna oli puolukka-juustokakku, joka oli kyllä aivan ihana, raikas ja kuvaksellinen kakku. Joten jaan kuvan tuosta ihanuudesta, jonka neitokaisen äiti teki. Ihania suolaisia herkkuja oli tarjolla myös, mutta jostain syystä tulee aina otettua kuvia lähinnä täytekakuista. Pahoittelut lohihyytelökakulle, kasvispiirakalle ja karjalanpiirakoille, kun jäätte aina osattomiksi kuvaamisesta. 
4. Kukkasipuleita ja kotipihan siivousta

Tultuamme kotiin oli parissa päivässä suurin osa puista pudottanut lehtensä. Joten sehän tietää pihatöitä. Ei sen puoleen, kyllähän niitä mielellään tekee, kun ilmakin on vielä kohtalaisen suosiollinen. Kukkasipulit ostin viime viikolla ja syyskukkiakin pitää ryhtyä vaihtamaan krysanteemien tilalle. Sitten teen sen jokasyksyisen valmistelun, kun viritän ennen pakkasten tuloa joulu- / kausivalot paikoilleen kuistille. 

Olenko jo sanonut, että syksy on uusien alkujen aikaa. Kukkasipulien istutus on siitä yksi varma merkki, että tekee jotain jota odottaa. Oli muuten hauska huomata, että nyt ainakin poikkesin tulppaanien suhteen värityksestä. En todellakaan aikonut ostaa riemunkirjavia tulppaaneja. Vakiovärini on ollut vuosien ajan ihana roosa. Olin niin myöhässä kukkasipulien ostossa, että kaikki Angelique -nimiset tulppaanit (kuin pääosassa muutkin hennon roosan väriset) oli myyty loppuun. Vaan jospa kirjava tulppaaniryväs piristää sitten keväällä!


5. Viikonlopusta viikonloppuun

Viikot tuntuvat kiitävän niin nopeasti. Kuukaudetkin vaihtuu ihan huomaamatta. Viikonlopuissa on oma erilaatuisuutensa. Olen niin iloinen siitä, että osaa erottaa arkipäivät viikonlopuista nytkin, kun ei ole vakituisessa työelämässä. Tällä viikolla en ole isommin siivonnut, kun palattiin tiistaina kotiin ja nämä pari päivää on vasta oltu kotosalla. Tänään muuten kävin sisustusliikkeissä katselemassa lämmintä huopaa kotiin. Vielä ei mieleistä löytynyt. Kierroksen päätteeksi päädyin hankkimaan makuuhuoneeseen verhokangasta. Joten tiedossa on jossain vaiheessa pientä makuuhuoneen uudistamista. 

Tältä viikonlopulta toivon, että olisi välillä sateettomia hetkiä, jotta pystyy ulkoilemaan - niin ja tekemään pihatöitä. Ja perinteisesti lauantai-iltana syödään rauhassa kahdestaan ja käydään saunassa.

Oikein ihanaa lokakuista viikonloppua sinulle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Villapaita valmistui ja puhetta väreistä