Lokakuun siirtymäriittejä; järjestelyn tarpeita ja toteutusta kotona. Tällä kertaa kurkistus jääkaappiin.

Lokakuu on kuukausi, jolloin viimeistään on vain jätettävä jäähyväiset kesälle. Onko siellä niitä, jotka on huomannut tekevänsä juttuja, joiden avulla siirtyy kohti talvea? Huomasin juuri sen, miten selkeästi juuri tällä viikolla on ollut tullut tehty arkisia kodin asioita, joilla siirtää itsensä ei vain mentaalisesti vaan myös ihan konkreettisesti eteenpäin.

Tällä viikolla on tullut tehtyä monenlaisia järjestelyhommia. Esimerkiksi vaatteiden säilytystä olen vienyt eteenpäin ja uudistanut kaappien järjestystä. Ulkona on tullut siivottua pihalta puiden lehdet ja sen semmoista.

Mutta se tärkein tavaroiden järjestelyyn liittyvä juttu ja muutos on tullut jääkaappiin. Tekemäni muutos oli niin helppo, että hämmästelen miten en aiemmin ole hoksannut sitä tehdä. Helppouden lisäksi se on niin käytännöllinen, että jaan ilomielin eteenpäin. Toki aina on olemassa se mahdollisuus, että suurin osa teistä on jo tämän muutoksen tehnyt. Vaikka olen lukenut Ms Marie Kondon kirjat liittyen konmaritukseen, olin jotenkin ohittanut tuon viimeisimmässä kirjassa olleen osion jääkaapin järjestelystä. Sen sijaan luin siitä Styleatacertainage blogista, jota pitää amerikkalainen Beth Djalali. Olen jo joitakin vuosia seurannut hänen blogiaan ja joskus tässä omassa blogissanikin vinkannut teille hänestä. Tämän järjestelyidean otin sitten häneltä ja tarkistin sen myös Marie Kondon kirjasta Iloa säkenöivä järjestys.


Päädyin siis tekemään ihan uutta järjestelyä jääkaappiin. Sanoinko jo että yksinkertaista, mutta käytännöllistä. Tämä juttu on sinulle, jos haluat päästä eroon tai ainakin eteenpäin siitä, että tavarat ajelehtivat jääkaapin hyllyllä ja aina pitää siirrellä purkkeja ja purnukoita löytääkseen hakemaansa. 

Ydin on samanlaisten tuotteiden ryhmittely. Sitä varten hankin läpinäkyviä SmartStoren läpinäkyviä laatikoita. Täytin niihin jääkaapin hyllyillä olevia ruokapurkkeja ja purnukoita tuoteryhmittäin. Eli hillopurkit omaan laatikkoon (ai, no yhdessä kuvassa näkyy kesältä jäänyt Keskisen suklaan palakin), pestot, dijonsinapin ja vastaavat omaansa. Juustoille on oma laatikko jne. Tästä olen aivan erityisen tyytyväinen. Jälleen hyllyt pysyvät siistimpänä, ruoka-aineille on oma tilansa varmemmin. Tuntuu, että aina etsi sitä tiettyä hillopurkkia, kun muisteli, että siellä se varmasti oli hyllyllä. Nyt voi myös kerralla nostaa esille jonkun tuoteryhmän, joka on minusta tosi mukavaa ja helpottaa ruokien löytämistä. Samalla voi tsekata mitä onkaan kaapissa. Ja mikä parasta tällä tavoin on helppo pitää hyllyt puhtaana. Laatikoittain siirtäminen keittiöön pöydälle jääkaapin siivoamista varten ja toki tarvittaessa myös laatikon pohjan siistiminen on näin huomattavan kätevää. 

Jos ihmettelet missä ovat meidän ns vanhat valmisruuat. Niitä ei nyt ollutkaan, mutta usein niitä säilytetään toisessa tilassa. Meillä on nimittäin erikseen kylmäkellari / komerotila, joka aikanaan remontin yhteydessä päätettiin rakentaa yhteen muutoin tyhjäksi jäävään syvennykseen kodinhoitohuoneeksi muutetussa tilassa. Se on ikäänkuin iso komero, jonne on asennettu koneisto pitämään tila sopivassa kylmyydessä. Siitä ratkaisusta olen ikikiitollinen. Tuossa kylmäkellarissa / komerossa säilytetään mehuja ja muita juomia, isompia määriä kasviksia sekä toisinaan myös valmisruokia, joita on jäänyt seuraavaa päivää varten. 

Joskus muutama vuosi sitten olen ryhmitellyt keittiön kaappeihin isompiin laatikoihin kuivatarvikkeita. Niiden osalta täytyy ehdottomasti tehdä siivous ihan lähiaikoina. Samalla käyn läpi päiväykset ja poistan vanhentuneet ja/tai käyttökelvottomat ruoka-aineet. Sekin on tarpeellista. Siinä tulee huomattua mitä oikeasti käyttää ja mitä tulee ostettua tarpeettomasti. Esimerkiksi jauhojen kanssa on joskus käynyt niin, että ne ovat jääneet käyttämättä ja vanhentuneet tarpeettomasti. Ekologista ja ekonomista sanon.

Tällaisilla järjestelyajatuksilla toivotan sinne kaikille mukavaa lokakuun loppupuolta ja myös syyslomaa niille, joilla sellainen on!

This post is about our fridge. I did clean it and have new boxes for food now. I am so happy of this new order. Lovely October week to you!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Villapaita valmistui ja puhetta väreistä