Ajatuksia sisustamisesta nyt ja tulevaisuuteen sekä asiaa matosta!


Kirjoitin viimeksi, että voisin kertoa hieman kuvissa näkyvästä matostamme ja mitä kokemuksia siitä on tullut. Ennen kuin mennään mattoasiaan, haluan avata hieman tämän hetkisiä ajatuksiani kotimme sisustamisesta. 

Olemme muuttaneet tähän taloon (alunperin siis siihen vanhaan taloon ennen isoa remonttiamme) jo 38 vuotta sitten. Eikös vain ole paljon!!! Eletään todellakin talossa, jonka sisustus on kehittynyt vuosikymmenten kuluessa. Sisustaminen on ollut minulle aina mieluisaa, mutta aika paljon innostuksesta tehdä muutoksia on kohdistunut pääosin verhoihin, astioihin, liinavaatteisiin ja mattoihin eli pääosin aika tavanomaisiin kulutukselle alttiisiin tuotteisiin. Somistamista ja kalusteiden siirtämistä paikasta toiseen teen lähinnä virkistyksen vuoksi. Helppo tapa uudistaa kodin ilmettä. Pääosa huonekaluistamme on ajalta kolmekymmentä vuotta sitten talon remontin jälkeen.  Sitten on  yksi pitkäaikaisimmista kalusteistamme muun muassa keittiön jotain satavuotias iso pöytä ja myös lapsuudenkodin jokunen kaluste.

On kulunut vuosikymmeniä ilman sen suurempia pohdintoja miten ja miksi sisustaa, kun tavallaan kaikki oli valmista. Nyt on ollut menossa eräänlainen uuden orientoitumisen aika, jos oikein juhlallisesti asian ilmaisee. On kulunut ehkä kaksikin vuotta siitä, kun jollain tasolla oivalsin, että olevat ja tulevat muutokset kodin sisustuksessa olisivat kytköksissä nykyistä enemmän tulevaisuuteen vähän uusin periaattein. Tarkemmin seuraavaksi miten päädyin ajattelemaan kodin sisustamista uudesta tulokulmasta.

Seuraan monia sisustusblogeja, joista useimmissa on kyse nuorten perheiden kodeista ja joissa kuvataan perheen elämää ja kodin sisustuksen kehittymistä tilanteessa, jossa lapsia syntyy, kasvaa murrosikään, muuttaa pois ja on uusia tarpeita. Ihan tuttua meillekin. Havahduin, kun luin joltakin bloggaajalta, että hänellä on pinterestissä kuvakokoelmia ideoista tulevaan kotiin. Vaikka olen vain vähän pinterestissä, päädyin itsekin tekemään oman "Salaisen kansion" tulevaisuuden kodista.  Pinterestiin voi koota kuvia joko julkisesti katsottavaksi tai salata kuvakansiot.

Niinpä tuolloin pari vuotta sitten tuli mieleen sellainen ikäänkuin käänteinen ajatus verrattuna nuoriin perheisiin. Mietin tuolloin myös aikaisempaa vahvemmin sitä, miten karsimalla voisin vähentää meille todellisuudessa tarpeettomia kodin tavaroita ja jopa kalusteita.  Samalla tulisi enemmän tyhjää tilaa kaappeihinkin ja ennen muuta oppisin luopumaan tavarasta. Saisin myös mahdollisuuden ehkä jossain määrin ajatella uudenlaista tyyliäkin kotimme sisustuksessa. Aika vahvasti oli mielessä jonkin sortin minimalismi. Siis aika kaukana todellisten minimalistien ajatuksista, mutta kuitenkin. Seuraavaksi kirjoitankin matosta, jonka hankinta on yksi esimerkki tuosta tulevaisuuteen sisustamisesta. 


Viime syksynä Habitaressa käydessä ihastelin monen valmistajan villamattoja, jotka valmistetaan käsityönä ja yksilöllisesti asiakkaan tilauksen pohjalta. Hankinta tuntui sillä hetkellä kaukaiselta ja ehkä vähän mahdottomalta, mutta ajatus uudesta matosta jäi muhimaan mieleen. Niin sitten syksyn myöhäisenä hetkenä tuli päätöksenteon aika. Tarkoitus oli hankkia meille sellainen uusi matto, joka  on sopiva nyt ja pitkälle tulevaisuuteen.

Valitsin maton koon sillä perusteella, miten se sitoisi olohuoneen kalusteet toisiinsa sopivalla etäisyydellä. Kodissamme ei ole koskaan ollut sellaista, joka olisi esimerkiksi sohvan alla eikä nytkään tullut. Meille tilattiin 2,00 metriä x 2,20 metriä kokoinen aiempaa pehmeämmän sävyinen, kameli-valkoinen, kotimaisen Woodnotesin malliston Grid -matto. Matto saapui maaliskuussa juuri ennen kuin tämä korona-aika alkoi. Onneksi tilaus tehtiin viime syksynä, sillä nyt ei ehkä olisi tietoa millä aikataululla tällaisen maton saisi. Maton hankin oululaisesta Sisustus Decora -liikkeestä ja haluan tätäkin kautta välittää lämpimät kiitokset Merja Pitkäselle hyvästä yhteistyöstä.


Sitten hieman kokemuksista tällä lyhyellä aikataululla. Mattohan on ihanan lämmin ja uskon, että kesän jälkeen syksyn tullen nautitaan sen lämmöstä ja pehmeydestä erityisen paljon. Totuuden nimissä nämä toukokuun säät eivät vielä suuria lupauksia kesästä anna, joten ihanalta on tuntunut nytkin. Matosta lähtee näin alussa villaa ja olenkin sitä ahkerasti imuroinut. Ehkä laitan kesäksi säilöön, ehkä en. Vielä en ole sitä päättänyt. Syksyn tullen on valinta ihan täydellinen, sillä sen lämmittävä ominaisuus on se mitä suomalaisiin olosuhteisiin talvella kaipaa.

Lopuksi haluan sanoa, että tämä oli vuosiin sellainen todella iso ja kauan kestänyt hankinta. Mattoa ei ole varmaan koskaan hankittu meille näin pitkän harkinnan jälkeen. Toivottavasti matto on riittävän luja, kestää aikaa. Ja haluan painottaa; kyllä teemme yhdessä pääosan kodin sisustuksellisista ratkaisuista. Visiointi on minulle mieluisaa ja siksipä sitä teen. Yhdessä sitten jutellaan, useimmiten :) Tälläkin hetkellä pohditaan konkreettisesti keittiön valaistusta ja meille on valmistumassa pitkään työn alla ollut miehen tekemä puinen senkki. Ja oikeasti on ihan hauskaa kuvitella, missä muualla voisimme, tai voisimmekokaan, osata asua kuin täällä. Siitäkin käydään aika-ajoin keskustelua ja joskus tulee kurkisteltua myytävien asuntojen palstoja.

Olen myös todella tyytyväinen, että pystyin toteuttamaan periaatetta; jostain tulee luopua, ennen kuin uutta tuodaan taloon. Tämä on onnistunut tähän mennessä oikeastaan täydellisesti. En selosta tässä yhteydessä tarkemmin sitä, miten olen paneutunut kierrättämiseen ja toteuttanut sitä melkein kahden vuoden ajan. Aiemman kirjoitukseni tästä aiheesta löydät tämän vuoden tammikuulta mrs60something facebook -sivultani. Postausta ei valitettavasti enää löydy Kodin Kuvalehden blogien lukijayhteisöstä, koska ne on poistettu sieltä. Harmillisesti korona-aika iski samaan aikaan, kun olisi pitänyt hankkia osaavaa apua siirtämään aiemmat kirjoitukseni tälle nykyiselle blogialustalle. En ehtinyt, vaikkakin onneksi vanhat kirjoitukset löytyvät facebookista ja ovat toki itselläkin tallessa teksteinä.

On siis ollut hyvä oppia luopumaan ja antamaan tilaa uudelle. Olen nauttinut siitä, että esimerkiksi tämä maton valinta johdatteli kohti hieman pehmeämpää värimaailmaa ja toimii jonkinlaisena suunnannäyttäjänä tulevaisuuden sisustusratkaisuihin. 

This post is about interior design at our home. We have lived here many decades and it has come time to think what changes we could do in the future at home. At least new carpet has arrived to our home this spring. It is Finnish design from Woodnotes and brings new soft color to our living. One step to future changes has been made.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen