Uusi vuosi ja muutama omakohtainen, hyvinvointipainotteinen ajatus ja tavoite tälle vuodelle.

Miten tämä vuosi on sinulla käynnistynyt? Oletko luvannut itsellesi mitään tälle vuodelle? Rohkeneekohan muuten sellaista tehdä enää? Menneen, todellisen shokkivuoden, jälkeen on ehkä aavistuksen mielessä sellainen epäusko, että ei kovin suuria tule mieleen luvata itsellekään.

Silti tässä kuplassa eläminen tarvitsee jotain pientä haaveilua ja ilman muuta tulevaisuuden uskoa, että jaksaa eteenpäin, kulunutta sanontaa mukaellen (ja totta joka sana tällä hetkellä kaikkialla Suomessa;) ), että eteenpäin kuin eukko lumessa!

Lausahdukset sikseen. Ajattelin jakaa tässä kirjoituksessa muutamia hyvinvointipainotteisia asioita, joita rohkenen kaikesta huolimatta itselle lupailla.  Onhan vuoden vaihde aina hyvä hetki hieman suunnata ajatuksia eteenpäin. Kalenterivuosi on kalenterivuosi ja siksi ihan sopiva suunnittelulle myös. Se toinen ajankohtahan on sitten kesän jälkeen, ainakin minulle. Kaksi ajankohtaa vuoden mittaan, jolloin niin mielellään suuntaan ajatuksia tulevaan. 


1. Hyvinvointi ja itsestä huolehtiminen

Niinhän sanotaan lentokoneessakin, että laita hengitysmaski ensin itsellesi ja sitten esimerkiksi lapselle. On hyvä siis kääntää katsetta omaan hyvinvointiin ja itsestä huolehtimiseen. En yleensä halua itsekkäästi ja vain omista tarpeista lähtien ajatella asioita. Silloin on vaarana, että samalla ohittaa omat tarpeet tai ajattelee, että niille on aikaa myöhemmin. Niin kuin yleensä onkin. Koska olen syksyn ja nyt talven mittaan saanut terveyteen liittyviä muistutuksia, olen sitä mieltä, että omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen pitäisi minun käyttää tänä vuonna enemmän, monipuolisemmin ja vieläpä määrätietoisemmin aikaa.

Mitähän se voisi tarkoittaa?

Liikuntaa olen laiminlyönyt. Siitä olen joskus aiemminkin kirjoittanut ja taas kirjoitan. Edelleen olen jotenkin jumissa sen suhteen, että en saa aikaiseksi uutta vaihdetta asian suhteen. Nyt on kuntosaliharjoittelukin tauolla. Onneksi on olemassa sukset ja sauvat, on kyllä kävelysauvatkin, jotka täytyy ottaa käyttöön. Pienin askelin, mutta määrätietoisesti. Kyllä tekisi hyvää surkeaan kuntoon pääseelle selkärangalleni, että liikkuisin monipuolisesti koko kroppaa hyväksi käyttäen. Ja muutenkin. Olen myös käynyt lääkärissä ja fysioterapeutilla ja suunnitelmat on selvät.

Liikunta on niin vahva hyvinvointia lisäävä tekijä, että sitä ei voi ohittaa omien hyvinvointitekojen osalta. Ikääntymisen myötä on hyvä pitää yllä säännöllistä harjoittelua ja siten kerätä fyysisiä sekä myös henkisiä voimavaroja. Aikaisemmin tekemääni hyvää pohjatyötä ei kannata nyt "heittää hukkaan". No voi mikä koominen tokaisu, sillä olen siis Hukassa eli liikuntakeskus Hukassa ollut asiakkaana jotain 15 vuotta.

Ruoka on niin lähellä sydäntä ja silti todella usein suorastaan välttelen kokkailua. Olen huomannut, että on tullut lipsuttua valmisruokien suuntaan aina silloin tällöin. Nautin kyllä ruuan laitosta sinänsä, mutta selkeästi jonkinlaista laiskottelua on siltä osin ollut. Uudistamistarpeita on ja siitäkin on tullut mainittua aiemminkin, että kasvispainotteisempaa ruokaa olisi tarpeen lisätä ruokavalioon. Jälleen kerran muistutan itseäni tästä tietäen monipuolisemman ruokavalion hyvää tekevän vaikutuksen. Ruokailu on ennen muuta sydämen asia.

Uni ja lepo on olennainen osa hyvinvointia. Unirytmini on säännöllinen. Jos nukkumaan meno viivästyy, käy helposti niin, että en saa unta kuin parin tunnin, pahimmillaan kahden unisyklin (yksi sykli on 1,5 tuntia) jälkeen. Tällaisia iltoja on harvakseltaan ollut. Useimmiten saan herätä ilman kellon soittoa. Joskin yllättäen herätyskello ei sentään ole vieras kapistus tässäkään elämänvaiheessa. Jos on aamulla tai varhain aamupäivällä joku meno, silloin pitää herätä herätyskellon soittoon niin, että saan varattua puolitoista tuntia heräämiseen, jotta ehtii tehdä tarvittavat aamutoimet; teetä, puuroa, lehden lukemista, peseytymistä, pukeutumista ja sitten tarvitaan matkaan varattava aika.

Unihygienian parantamiseksi tehtiin kotona iso muutos, kun hankittiin uusi patja. Semmoinen äly ...jotain. Hyvältä on tuntunut. Vaikea sanoa vielä pitkäaikaisia vaikutuksia. Uniasian suhteen on eräs suunnitelma, josta sitten kirjoitan, jos se toteutuu toivomallani tavalla.


2. Ulkoinen olemus ja hyvä olo

Onko siellä muita, jotka ovat juuttuneet omiin rutiineihinsa kauneudenhoidoksi kutsutun osa-alueen kannalta? Ainakin minä koen niin. Voi sanoa, että vuosiin en ole edes miettinyt mitenkään erityisesti sitä, että olisi jotenkin tarpeellista kiinnittää lisää huomiota sellaisiin asioihin kuin ihon ja hiusten hoito, saatikka meikkaus. Olen mennyt samalla tavoin eteenpäin pitkään. 

Olen oikeastaan iloinen, että tässä vuodenvaihteen tietämillä tuli itselleni yllätyksenä melko vahvasti mieleen, että voisin itsestä huolehtimisen teemaan liittyen hieman panostaa näihinkin asioihin. Toki varmaan useimmilla meistä on viime vuosi ollut niin poikkeava esimerkiksi kampaamokäyntien sekä mahdollisesti erilaisten kosmetologisten hoitojenkin suhteen. Harventuneet kampaamokäynnit tuntuvat - ja ehkä näkyvätkin - ulkoisesti. Ihan tarkoituksella halusin napata kotosalla selfien siitä, miltä nyt näytän kotioloissa ja missä tilassa hiukset ovat juuri nyt. Ehkä tämä alkanut "myssy" -kausikin vaikuttaa, mutta tuntuu siltä, että ensi viikolla on pohdittava asiaa perusteellisemmin kampaajan kanssa. En osaa kyllä itse arvioida pitäisikö tehdä leikkaamisen lisäksi jotain hoitoja.

Olen onnekas, että oman nykyisen hiusvärini, HARMAA, sain periä juuri tällaiseksi. Tein aikanaan hieman töitä kampaajan kanssa siinä vaiheessa, kun halusin siirtyä omiin harmaantuviin hiuksiin. Jos se prosessi, myös se henkinen päätös, kiinnosta joitakin lukijoista, kirjoitan siitä tosi mielellään ihan omankin jutun. Laittakaa viestiä tulemaan ja kommentoikaa minulle. 

Ihonhoidon ja kauneushoitojen suhteen olen ollut aina aika vähään tyytyvä. Koska olen perinyt tummat kulmakarvat ja pitkät ripset, en ole kovinkaan paljon tarvinnut ehostusta. Toisaalta olen perinyt myös tummahkon ihokarvoituksen, josta olen kärsinytkin ja lapsena siitä joskus kiusattiinkin. Siis "huulipartaa" on pitänyt poistaa ja säärikarvoitus, nuorison sanoin "en kestä"!!! Nyt olen ajatellut, että voisin oppia jotain uutta nimenomaan ihon hoidon osalta. Jonkin verran on kasvoissa ja kaulalla punotusta ja jopa näppyilyäkin ajoittain. Talvellahan iho on myös kuivimmillaan. Tähän melkeinpä kaipaisin asiantuntemusta, jotta nykyistä täsmällisemmin saisin hoidettua ihon parempaan kuntoon. Ryppyjen suhteen en ole mitenkään huolissani, sillä siltä osin on geenit tehnyt tehtävänsä. En myöskään kuulu auringonpalvojien joukkoon. 

Meikkaamisesta totean ihan mielellään sen, että arvostan hyvää toisen tekemää meikkausta. Jos on ollut jotain isompia juhlia, olen yleensä käynyt meikkaajalla. Ilomielin annan sen homman jollekin muulle, kun en itse edes omista kummoisiakaan välineitä ja kaikenlaiset varjostukset vaativat niin paljon yhtä sun toista välinettä. Kun lähden kotoa ns ihmisten ilmoille, laitan ripsiväriä ja käytän värillistä kosteusvoidetta tms ja huulipunaa. Ehdoton asia minulle on aurinkosuojasta huolehtiminen. Tuotemerkkejä en tähän käy luettelemaan. Olen ollut pitkään osittain merkkiuskollinen ja kiinnostuksen perusteella, voin kirjoittaa erikseenkin näistä asioista. Ja jos uutta tapahtuu tältä osin, mielellään jaan tietoa sekä kokemuksia muillekin. 

Tässä yhteydessä haluan todeta, että arvostan todella paljon sitä, että nyt eletään onneksi somessakin vaihetta, että on nostettu ns "kissa pöydälle" ja ulkonäkökeskeisyyden suhteen käydään keskustelua. Ulkonäön mukaan ei ketään pidä arvioida eikä arvottaa. Näissä asioissa ollaan hyvin henkilökohtaisten asioiden äärellä. 

Kaiken hyvinvointiin, mukaan lukien kauneudenhoito, tehtävät asiat, hoidot ja tuotteet merkitsevät vain ja ainoastaan sitä mitä itse itsellesi toivot. Ne eivät tee ketään nuoremmaksi, mutta ne voivat vaikuttaa omaan elämän kokemukseen positiivisesti. Meillä ihan tavallisilla ihmisilläkin on toiveita ja tarpeita sen suhteen, että voisi saada vähitellen muutosta itsensä hoitamiseen, kun tarvetta on. Ja se on täysin hyväksyttävää. Sekä hoitoa että hemmottelua saa tarvita ja kaivata. Ihan kaikissa elämän vaiheissa. Because you are worth it - kosmetiikkamainosta lainaten.


3. Rentoutuminen ja rauhoittuminen

Itsestä huolehtimisen, hyvää oloa tuottavien tekojen lisäksi kaipaan jotain  rentouttavaa. Vielä en osaa yhtään arvioida mitä kautta sitä tulisi. Nautin ihan valtavasti valokuvaamisesta ja se on minulle jonkinlaista siirtymistä omaan tilaan. Kuvatessa liikun omaan tahtiin, uppoudun tekemiseen enkä huomaa ympärillä liikkuvia.

Kirjoittaminen on myös prosessi, jossa pääsen ikään kuin omiin tiloihin. Pystyn melko hyvin sulkemaan ympärillä olevan hyörinän ja pystyn kirjoittamaan vaikka muita ihmisiä olisi ympärillä.  Jonkinlaista meditaatio tämäkin lienee.

Kaipaan vielä vähän jotain muuta. Se voi olla lukemista, neulomista tai paluuta tilkkutöiden äärelle. Vielä en oikein tiedä mitä se on. Varmaan täytyy odotella mitä tapahtuu ja mitä mukavaa löytyy tänä vuonna. Jätetään tilaa yllätyksille. Kaikkea ei voi eikä tarvitse suunnitella. Tämän kirjoituksen asiat ovat eräänlaisia suuntaviivoja. Ei mitään korkealta ja kovaa vaan ihan vain pienin askelin ja nauttien.

Mukavia tulevaisuuden haaveiluhetkiä sinullekin ja ennen muuta hyvää tammikuun loppupuoliskoa!

New year, new goals in this post. Wellbeing and taking care of you self, that's my point! 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Villapaita valmistui ja puhetta väreistä