Kesästä ja sen suunnitelmista sekä vähän hyvistä aikeistakin

Luulenpa, että useimmat meistä iloitsevat siitä, että kesäkuun ensimmäinen päivä toi tullessaan kesän tunnun melkeinpä kaikkialle Suomeen. Ymmärrän kyllä, että kesä ei ole kaikkien suosikkivuodenaika, mutta eiköhän useimmille ole. Ajattelinkin jakaa muutamia ajatuksia juuri kesäkuun ensimmäiseltä päivältä.

On nimittäin vihdoin se päivä, että suhteellisen huolettomana aloittelin reilun kahden viikon jälkeen siivoamaan meidän puutarhaa. Tai oikeastaan varovaisesti sunnuntaina tartuin puutarhatyökaluihin, joilla ryhdyin (siis pitkävartisella terällä) kuokkimaan pensasaidan juuresta kasvavia rikkaruohoja pois. Tuntui juuri sopivalta tekemiseltä se. Sellaista kyykkimistä ei sitten vielä ole juuri tehty tänäkään päivänä. Lisäksi haravointia ja sen semmoista kertyneiden roskien kokoamista noin puoli tuntia kerrallaan. Sitten taukoa. Hitaasti, mutta varmasti. Tänään jo kaksi kertaa tuota olen tehnyt. En uneksi kukkapenkkien siivoamisesta ennen kuin haetaan multapusseja ja päästään penkkien kasvien siirtohommiin. Sitä en tee yksin. Ei nyt enempää näistä pihahommista. Jokaisella on omanlaistaan puutarhanhoitoa. Meillä se on enemmän semmoista wabi-sabia tuo puutarhanhoito.

Sitten vähän kesän suunnitelmista hieman pitemmällä tähtäimellä. Harvoin näinkin hyvin tietää miltä kesä tulee näyttämään. Nyt tiedetään. Ja siihen kuuluu pientä matkustamistakin aina välillä. Ollaan kotona, mökillä ja matkoilla. Yksi spesiaali matka on näköpiirissä ja nimenomaan se halutaan  toteuttaa. Nyt ei koronarajoituksiakaan taida olla estämässä, että kaivattu reissu toteutuisi. Siksi pitää selän kestää ja siksi olen entistäkin varovaisempi tekemisissäni. Kun ei haluaisi riskeerata mitään. Jos toteutuu, laitan sitten jotain juttua tänne blogiin. Jos ei toteutudu, on ollut jo koronankin takia varasuunnitelma siirtää syyskuulle. 

Hyvistä aikeista vielä jokunen sana. Kun tässä laitoin ruokaa huomasin sen, miten helposti pystyi tekemään ruokaa melkolailla perusaineista. Teinkin vaihteeksi päivällisruokaa uunissa hyvin yksinkertaisesti, kun olin yksin enkä ollut mitään suunnitellut etukteen. Pilkoin kasviksia mitä kaapista löytyi eli perunoita, palan bataattia, varsiparsakaalia, kesäkurpitsaa, vähän valkosipulia ja pyörittelin ne öljyssä sekä maustoin suolalla ja mustapippurilla. Halkaisin kaksi punaista paprikaa, puhdistin siemenet pois ja täytin fetamurskasta ja ranskankermasta tehdyllä "mössöllä". Uunivuokaan keskelle paprikat ja molempiin päihin tuota kasvissekoitusta. Hieman taiteellista asettelua ihan huvin vuoksi ;)  Sitten 45 minuutiksi noin 180 asteiseen uuniin.

Kun söin tuota todella herkullista ruokaa, jälleen kerran mietin sitä, miten pitäisi panostaa enemmän hyvinvointia edistäviin tekijöihin. Lisää kasvipainotteisuutta ruokailuun esimerkiksi. Olin onneksi hankkinut kaiken varalta aineksiksi erilaisia kasviksia. Proteenista täytyy huolehtia ilman muuta. Maitotuotteita en ole aikonut rajoittaa. Fetaa meillä useimmiten onkin jääkaapissa odottamassa sopivaa hetkeä. Mutta jostainhan se on aloitettava, kasviksia lisää lautaselle. Myös kala maistuu ja toivon, että tänäkin kesänä ehdittäisiin jokunen kerta kokeilla ongella saataisiinko ahvenia. Mökillä on siihen oikein hyvät mahdollisuudet.  Hyviin aikeisiin kuuluu ilman muuta myös liikunnasta huolehtiminen nykyistä paremmin ja se, että osaisi nauttia vaan!!! 

Onkohan liikaa toivottu tuo nauttiminen vaan, kun on niin tottunut siihen, että aina on jotain projektia meneillään. Nytkin meidän kodinhoitohuoneen remontti edistyy vähitellen ja samalla viritellään keittiönkin erittäin pienimutoista uudistamista tasojen osalta. Onhan sitä niin tottunut siihen, että koko ajan on jotain tekemistä meneillään. Tiedän itsestäni senkin, että ihan vain oleskelu ei tunnut luontevalta. Kyllä oli pitkä kaksiviikkoinen aika paljon rauhallisemmin touhuten kuin tavallisesti. Ja toisaalta todellakin elämään on kiva suhtautua kesällä rennommin. Hyviä aikeita, toteutuneita toiveita ja mukavaa vaihtelua talvikauteen, siinä kylliksi kesän suunnitelmia.

Iloista kesäkuun alkua sinulle!

Happy first of June to you! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Villapaita valmistui ja puhetta väreistä