Juustopiirakkaa ranskalaisittain ja kotimaista vintagea pöydässä Pentikin tapaan
Suolaiset piirakat ovat hyvin ranskalainen alkuruoka, pääruoka lisukkeineen tai välipalakin. On erilaisia Quiche -nimisiä piirakoita, joita saadaan jossain määrin myös Suomessakin leipomoista tai kaupasta. Meillä Suomessahan suositaan aika usein makeita marja- tai omenapiirakoita silloin kun piirakoita tehdään. Luonnollista, sillä meille ovat marjat kaikkien saavutettavissa.
Se mikä puolestaan on suomalaista perinnettä, ovat kotimaiset astiat. Perheemme alkuaikojen historiaan kuuluu Pentik astioiden muodossa, joten tein tämän juustopiirakan heidän vuokaansa. Palaan astioihin tässä jutussa myöhemmin.
Joskus tulee mieleen reseptejä, joita haluaa kokeilla. Nyt oli aika juustopiirakan, jonka reseptin saimme aikanaan ystävältä Ranskasta. Resepti on nimeltä Tarte Maroille. Hyvin yksinkertainen resepti, jonka ainut ongelma on se, että Maroille -juustoa ei ollut saatavilla meidän Sokos Herkussa. Sain tietää, että aikanaan sitä oli joskus saatu Oulun Stockmannille. Valitsin Maroillen tilalle Chevre Argental -nimisen vuohenjuuston, vaikka Maroille on oikeasti lehmänmaidosta tehty.
Piirakan ohje on loppujen lopuksi yhdistelmä meidän saamaa alkuperäistä, googlettamalla löytynyttä ranskalaista ohjetta sekä piirakan pohjan osalta Prisca Leclercin Tarte Tatin kirjan pekonipiiraan / Quiche Lorraine pohjan ohjetta. Tämän ohjeen mukaan tein kuvissa näkyvän piirakan.
Pohja:
150 gr voita ja palanen piirakkavuoan voitelemiseen pehmeällä voilla
3 dl vehnäjauhoja (tai hieman enemmän gluteenittomia jauhoja, jos niitä käytät)
hivenen suolaa (pieni ripaus)
1 keltuainen
1-2 rkl kylmää vettä
Pohjan päälle:
noin 180 gr juustoa, käytin Chevre Argental -nimistä (Valkean Sokos Herkusta)
Täyte:
creme fraichea isompi purkki, 180 gr
noin 1,5 dl ruokakermaa
valkuainen (ei ollut muuta käyttöä, joten päätin lisätä keltuaisen erottelusta jääneen täytteeseen)
Tee näin:
Anna voin pehmetä huoneenlämpöiseksi ja leikkaa kulhoon palasiksi. Lisää vehnäjauhot ja suola ja nypi murumaiseksi seokseksi. Käytin puuhaarukkaa, kun lisäsin tämän jälkeen keltuaisen. Sitten lisäsin kylmää vettä ja muokkasin taikinan käsin palloksi. Taikinapallo saa olla kulhossa kylmässä puoli tuntia.
Kauli taikina pyöreäksi (jauhota kaulin) ja siirrä vuokaan. Tässä vaiheessa taikina hajosi, joten nostelin palaset vuokaan ja painelin ne käsin tasaiseksi siihen.
Leikkaa juusto suikaleiksi ja levitä ne pohjan päälle. Olisi ehkä voinut olla isompi pala Chevre Argental -juustoa. Lisäsin tässä vaiheessa täydennykseksi Västerbottensost -juustoa raastettuna. Käyhän se näinkin, että täydentää sillä mitä kaapista löytyy.
Piirakka paistetaan uunissa 180 asteessa 30-40 minuuttia. Halusin pintaan hieman väriä ja viimeiset viisi minuuttia laitoin uuniin päälle ylälämmön. Sain enemmän "rusketusta" pintaan.
Piirakka suositellaan syötäväksi lämpimänä. Koska kuvasin sitä blogiin, ehtihän se jäähtyä. Ainahan voi lämmittää hieman ennen syömistä. Me vietiin piirakka mukaan pienelle sunnuntaivisiitille ja pidettiin viitisen minuuttia kuumassa uunissa. Tämä piirakka ei tarvinnut seurakseen muuta kuin viinirypäleitä. Jos onnistun joskus saamaan Maroille -juustoa, sitten teen piirakkaa myös siitä. Kyseiselle piirakalle sopii lisäkkeeksi erityisen hyvin endiiveistä (salaattisikuri) tehty uuniruoka.
Pentik ja meidän vintageastiat
Nyt on Pentikin juhlavuosi. Tänä vuonna tulee 50 vuotta täyteen siitä, kun Anu Pentik miehineen käynnisti toiminnan ja perusti keramiikkatehtaan Posiolle. Monivaiheinen nuorenparin elämä muuttui ratkaisevasti, kun Anu ja Topi Pentikäinen muuttivat Posiolle ja Anu aloittaa tekemään savitöitä, ompelutöitä, nahkaa ensin oman kodin tiloissa. Vuonna 1971 perustettiin kommandiittiyhtiö Anu Pentikäinen. Suunnattoman monivaheinen, rikas ja raskaskin elämä ja yrittäjyys jatkuu yhä viidenkymmenen yritysvuoden jälkeen. Marja-Leena Parkkisen kirjassa Anu Pentik, Saven sytyttämä. kuvataan Pentikäisten elämää ja yritystoimintaa vuoteen 2006 saakka, jos olet kiinnostunut Pentikin historiasta.
Useimmat suomalaiset ovat jossain muodossa omistaneet jotain Pentikin tuotteita, muun muassa ihastuttavia astiastoja. Me hankittiin Pentikin Menu -nimiset ruoka- ja kahviastiastot kultaisen kahdeksankymmentäluvun alkupuolella vähän paremmiksi astioiksi. Niitä kyllä käytettiin loppujen lopuksi ihan arkiastioina todella paljon ja pitkään. Kaikki astiat on säilytetty tallessa ja viime vuosina ne ovat olleet mökillä. Siellä on ollut sopivasti ylimääräistä kaappitilaa niille. Nyt alkuvuodesta helmikuussa toin sitten kotiin muutamia kakkulautasia, sokerikon ja kermakannun. Tuon teekannun sain työkavereilta lahjaksi ja se on täydentänyt kauniisti kokonaisuutta. Oman mittapuuni mukaan näitä voidaan kuvata vintageastioiksi, koska ne ovat yrityksen varhaistuotantoa.
Juuri tänä keväänä ilahduttaa se, että meidän Pentik -astioiden sininen sävy on lähes identtinen Tikkurilan vuoden 2021 trendivärin Cumulus kanssa. Muutoinkin on pehmeät pastelliset sävyt pinnalla. Myös koboltinsininen on nousussa ja oikeastaan jo pitempään ollut tulolla vahvemmin sisustukseenkin. Tuo piirakkavuoka on varmaan 1990 -luvun Pentikiä, muistelen ostaneeni sen silloin. Suosittiin silloin vahvasti koboltinsinistä.
Piirakasta tuli maistuvaa ja on todella helppo tehdä. Juustoina voi käyttää monenlaisia juustoja. Esimerkiksi Prisca Leclercin kahden juuston piirakassa on käytetty mustaleima-emmentaljuustoa raasteena sekä aurajuustoa. Useimmissa resepteissä pohja noudattelee samantapaista ohjetta, joten luutavasti tällä ohjeella tulen itsekin tekemään nykyistä useammin suolaisia piirakoita.
Leipominen on mukavaa kotoilua ja monet ovat löytäneet iloa leipomisesta. Täytyy sanoa, että useamminkin voisi tehdä tällaisia helppoja piirakoita. Ei tarvita monia aineksia ja juustojen tilalla voisi oikein hyvin käyttää paistinpannulla freesattua sipulia tai kesäkurpitsaa ja munakoisoa ja luonnolliseti pekonia tai kinkkua. Ranskalaisia reseptejä löytyy muun muassa Prisca Leclercin kirjasta.
Kaikin puolin mukavaa maaliskuuta sinulle!
I had some time to bake pie of cheese in a France way. I had old recipe but unfortunately I could not find cheese Maroille. So I had some other option of cheese to use for my "Tarte Maroille". Finnish design of Pentik has it's 50th anniversary this year. So I used our old blue tableware of Pentik in this post. Baking gives some hygge feeling. Have a cosy March!
Kommentit
Lähetä kommentti