Juustokakkua japanilaisittain äitienpäivän jälkiruokana

Nyt on ohitettu jo äitienpäivä, yksi toukokuun tärkeistä päivistä. Meillä äitienpäivän vietto on aina vaihdellut riippuen siitä missä ollaan. Siksi ei sellaisia isoja paineita ole sen suhteen, että aina olisi samanlaista. Silti päivä on merkityksellinen, miten se ikinä meillä vietetäänkin. Nykyisin myös muistelen edesmennyttä äitiä, joka asia on tuonut oman lisäpiirteensä äitienpäivän viettoon. Omien lasten ja heidän perheiden näkeminen livenä tai etänä on tärkeä osa päivää, oikeastaan se tärkein asia. 

Liikutun melkoisesti pitkin päivää  monenlaisista ajatuksista; äitiydestä yleensä, lastenlasten äideistä, isoäitiydestä, erilaisista äideistä, äidittömäksi jääneistä ja siitä, että kaikki eivät voi kokea äitiyttä, vaikka niin olisivat halunneetkin. Kevään ehdottomasti herkistyttävin päivä.

Tänä vuonna tein kahvittelua varten yksinkertaista juustokakkua netistä löytämälläni reseptillä. Resepti on Yhteishyvän sivustolla videona. Ensin katsoin videon monta kertaa ja vielä tehdessäkin aina välissä. Video kannattaa katsoa ilman muuta. Tässä nyt kirjoitettuna versiona.

Tämä japanilainen juustokakku on tavattoman yksinkertainen ja pelkistetty. Siihen tarvitaankin vain kolmea ainetta; 5 kananmunaa, yksi rasia (200 gr) appelsiinituorejuustoa ja valkosuklaata levy. Tämä kakku on gluteeniton vaihtoehto ja sen voi tehdä myös laktoosittomaksi, jos löytää laktoositonta valkosuklaata.   Olen tehnyt tätä kakkua kerran aiemmin, jolloin olisin halunnut käyttää laktoositonta valkosuklaata. Sitä en löytänyt ja käytin tilalta vegaanista valkosuklaata. 

Ohje:

1. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Jätä sulanut suklaa jäähtymään. Laita irtopohjavuokaan pohjalle leivinpaperi ja leikkaa ulkopuolelta ylimääräinen paperi pois. Laita vuokan ulkopuolelle pari kerrosta alumiinifoliota. Kakku paistetaan vesihauteessa uunissa, joten tämä vaihe on tärkeä tehdä niin, että vesi pysyy folion ulkopuolella. 

2. Erottele viidestä kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Käännä kulho nurin. Vaahto on sopivaa, jos se ei valu.

3. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Lisää vaahtoon tuorejuusto ja jäähtynyt suklaa kevyesti vatkaten.

4. Lisää seokseen valkuaisvaahto kevyesti pyöritellen. Tärkeää kuitenkin, että ainekset sekoittuvat hyvin.

5. Kaada seos vuokaan. Siirrä vuoka uunipannulle. Kaada pannulle kuumaa vettä. Laita uuniin paistumaan.

6. Paista kakkua ensi 15 minuuttia 170 asteessa, laske asteet 160 asteeseen ja anna paistua 15 minuuttia ja sen jälkeen uuni pois päältä ja anna kakun olla vielä 20 minuuttia uunissa.

7. Nosta vuoka pois pannulta. Ole varovainen, koska pannulla on tulikuumaa vettä. Laita kakku vuokassa kylmään jäähtymään esimerkiksi pihapöydälle tai parvekkeelle, jos on mahdollista (laita päälle suojaksi joku kupu). Tai jäähdytä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa, kun on vähän jäähtynyt.

8. Siirrä jäähtynyt kakku vadille. Ennen kuin avaat irtopohjavuokan vanneosan, vedä teräväreunaisella veitselle vuoan reunojen ja kakun välistä rinki, jotta kakku on reunoista varmasti irti eikä murru rumasti. Estetiikka edellä, heh! Lautaselle siirtäminen ja varsinkin leivinpaperin pois vetäminen siitä välistä on hankalaa. Minä onnistuin irrottamaan sen hyvin vasta toisen kakun kohdalla.

Kakun tarjoiluun sopii lisätä tuoreita marjoja. Minä tarjoilin äitienpäivänä pakasteesta löytämäni raparperi-appelsiinihillon kanssa. Se sopi aivan loistavasti tämän kakun makuun, on superihana yhdistelmä. Vinkkaankin kaikkia muutoinkin tekemään raparpereista tätä ihanaa hilloa. 

Raparperi-appelsiinihillon reseptin olen jakanut aiemmin ja löydät sen tästä linkistä: 

http://mrs60something.blogspot.com/2020/06/herkuttelua-raparperi-appelsiinihillolla.html

Niin ja sen ymmärrän hyvin, että tätä kutsutaan japanilaiseksi juustokakuksi. On selkeä, eleetön vaihtoehto, jonka maut on niin kohdallaan ja kuten totesin, tästä saa helposti vaihtoehdon niin gluteenittomaan, kuin laktoosittomaan ruokavalioon. Ja, jos kakkua ei yhdellä kerralla syödä loppuun, tämän kakun suhteen ei hätää. Sen maku paranee ja ikäänkuin mehevöityy,  kun kuluu pari päivää.

Tällaisilla äiteinpäivän ja kakkukuulumisilla oikein ihanaa toukokuuta. Kahden yön päästä on kesäkelit ja minä kyllä nautin! Ihanaa kesäistä viikkoa sinullekin!

Mother's Day weekend was so lovely. I made some Japanese cheesecake (simple as that cannot be) with rhubarb jam for desert with coffee. And this week summer  temperatures are here! I am so happy! Lovely week to you too!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?