Jotain hyvää (jälleen!) ennen kuin tonttu tulee

Lite smått & gått innan tomten kommer, sanoo ruotsalainen nyt jo jotenkin ikivanhassa reseptissä, joka liittyy minun jouluvalmisteluihin.

Nyt kyllä on outo juttu, kun näitä ruokapainotteisia kirjoituksia syntyy. Onko lienee syynä se, että ruoka on niin perusasia ja siihen liittyy monenlaisia muistoja ja muistikuvia, että juttuvarasto on ehtymätön. Siispä rohkeasti tämänkin kirjoituksen kimppuun. Haluan tarjota teille mahdollisuuden valmistaa jotain pientä hyvää täydentämään Joulun tarjoiluja. Tämä resepti löytyi aikanaan Femina -lehdestä ja siitä lähtien tätä lisäkeruokaa on tullut tehtyä varmaankin joka Joulu.



Reseptin mukaan tarvitset kukkakaalia, kesäkurpitsaa, vihreää paprikaa, keltaista sipulia sekä vihreää chiliä, jos olet sen ystävä (minä en pysty chiliä syömään, joten en tiedä miltä tämä ruoka maistuisi chilin kanssa). Pilko ne sopiviksi, keskenään saman kokoisiksi suupaloiksi. Valmista liemi, johon tarvitset 1 dl valkoviinietikkaa, 2 dl vettä, 3 dl hienoa sokeria, 1 ruokalusikallinen suolaa. Kiehauta aineksia niin, että sokeri sulaa. Laita pilkotut kasvikset sekä 10 mustapippuria ja 3 laakerinlehteä noin 2 litran kokoiseen (lasi)purkkiin ja lisää hieman jäähtynyt liemi. Sulje purkki (tunnustan, joskus olen vain ottanut ison astian, johon olen tämän tehnyt ja lautasen olen laittanut kanneksi paremman puutteessa eikä ole vaikuttanut mitään tähän ruokalajiin) ja siirrä jäähtyneenä kylmään. Anna tekeytyä kylmässä pari päivää ja sitten vain nauttimaan. Tämä säilyy jopa kuukauden hyvänä, siis melko mahdotonta, sillä parempiin suihin katoaa vikkelään. Mielestäni maku ihan paranee useamman päivän jälkeen. Jos jotain jää jäljelle, loput voikin syödä sitten vaikka uutena vuotena!

 
 
Kiireetöntä Joulun odotuksen aikaa lukijoille !

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?