Tomaattikeittoa ja marjapiirakkaa - tunnelmointia pikkubistrossa kotikeittiössä

Ihan heti täytyy ihmetellä, että mihin kaikki aika menee? Tämäkin juttu oli valmis kirjoitettavaksi ja valokuvattavaksi jo sunnuntaina, mutta kuinka sitten kävikään. Eipä siinä mitään, sillä kaikki puuhat, joihin aikaa menee, on niin tarpeellisia. Kotihommia, kuntosalia, ompelua - mitä näitä nyt onkaan.

Täytyy ihan mainita, että olen pysynyt hyvin kuntosalimoodissa kaksi kertaa viikossa omalla salillani @beautycenteroulu ja kaksi kertaa viikossa etätunneilla (bodybalancea ja latinoa) netin kautta. Tätä tahtia yritän pitää nyt yllä ja kokeilla erilaisia ryhmäliikkumisen muotoja viikottain.

Kaiken puuhailun keskellä on kiva ottaa hetki istahtaa pöydän ääreen syömään, kahvittelemaan ja vaikka hieman haaveilemaankin.  Kaukokaipuu Ranskaan iski ja kuvittelin kotiin pikkubistron. Kaivoin esille vähän koristeellisemmat lautaset ja ihan vain rekvisiitaksi nostin kirjat, jotka tuovat monia muistoja mieleen. Syötiin silti kotoisia ruokia, jotka  liittyivät molemmat viime viikonloppuun.

Viime viikonloppuna ja tarkemmin perjantaista lauantaihin saatiin hyvä ystävä meidän mökille auttamaan viimeisten viinimarjojen poimimiseen. Oli syksyinen ja pääosin aurinkoinen viikonloppu. Koska haluttiin käyttää mahdollisimman paljon aikaa marjojen keräämiseen, tein meille kotona valmiiksi tomattikeittoa, jotta menomatkan jälkeen voitiin syödä heti (iltaruuankin tein aika pitkälle valmiiksi jo kotona). Ja kyllä, kylmäkuljetus onnistui oikein hyvin. 

Tomaattikeiton tein tällä kertaa pääosin tuoreista tomaateista. Käytin ensin tomaatit kiehuvassa vedessä ja irrotin kuoren pois. Sitten pilkoin ne ja pari salottisipulia. Laitoin kattilaan hieman öljyä ja freesasin tomaatit ja sipulit siinä. Lisäsin kuumaa vettä niin, että ne suunnilleen peittyivät. Sekoitin joukkoon kanafondikuution. Sitten annoin kypsyä, olisiko ollut noin 20 minuuttia. Sen jälkeen soseutin massan. Lopuksi lisäsin keittoon Pirkka yrttitomaattisosetta. Tässä vaiheessa voi tarkistaa lisääkö vettä ja luonnollisesti mahdollinen suolan tarve on hyvä tarkistaa. Lopuksi ripautin joukkoon hieman mustapippurirouhetta. 

Tomaattikeittoa jäi kotiinkin tuotavaksi ja olin niin iloinen, että siitä pystyi nauttimaan kotosallakin. Minusta tuntui, että keiton maku tiivistyi ja tuli vahvemman makuiseksi, kun sitä lämmitti uudelleen.  Tomaattikeittoa tehdään usein suoraan purkissa olevasta tomaattisoseesta, mutta käyttämällä oikeita tomaatteja ja sipuleja saa lisää suutuntumaa ja makua.


Mökillä oli ollut jo pakkasyö ja linnutkin oli ehtinyt ottaa osansa marjasadosta. Oli niitä niin paljon jäljellä, että kaikkia ei sittenkään saatu poimittua. Osan laitoin pakasteeseen jo mökille ja loput toin kotiin. Koska pakastimissakin (kotona on varastotiloissa myös ylimääräinen pakastin) on rajallinen määrä tilaa, pakastamisen lisäksi tein osan viinimarjoista hilloksi, vatkattua marjapuuroa ja lopuista vielä marjapiirakkaa pellillisen. Marjapiirakkaan käytin perinteistä mamman marjapiirakan reseptiä kaksinkertaisena määränä. Jauhoina käytin Semperin gluteenittomia jauhoja. Täytyy sanoa, että tämä piirakka oli mielestäni parempaa kuin koskaan piirakkavuokaan tehtynä. Tai on niin pitkä aika, kun viimeksi olen tällä reseptillä tehnyt piirakkaa. Oli iso annos ja viimeisetkin pakastimen tilat tuli todellakin tehokäyttöön. Käytin muuten reilusti ylipäiväistä kermaviiliä ja se oli ihan priimaa.

Bistrohenkisellä ruualla on paikka sydämessäni. Ranskalla on paikka sydämessäni. Ihan millä hetkellä tahansa voin siirtyä ajatuksissani tunnelmalliseen ruokapaikkaan jollain pariisilaisella sivukadulla.  Varsinkin tällä viikolla, kun ensilumi satoi tänne Ouluun, oli paikkansa pienelle tunnelmoinnille. Bon appétit!  

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?