Hyvinvointia kuntosalilta - syksyn tullen aika ryhdistäytyä pitkän tauon jälkeen

Ihan samalla tavoin kuin vuoden alussa, herää moni meistä miettimään omaa hyvinvointia ja kaipaa uutta alkua syksyyn ja tulevaan talveenkin. En tee tässä asiassa poikkeusta, kuten ehkä aiemminkin olette kirjoituksistani lukeneet. Nyt olen tilannettani miettinyt vähän pidemmälle ja aloin pohtimaan asiaa jo alkukesästä, että tarvitsen uuden alun. Tiedättehän, että hyviä aikeita riittää ja sitku -ajattelua minullakin. Syyllistämättä itseäni tai ketään muutakaan, olen pohtinut liikunnan suhdetta tulevaan, ikääntyvän minäni hyvinvointiin. Hieman siis kryptisesti liikkeelle, mutta nyt eivät hyvät aikeet enää riitä, ainakaan itselleni.

Sanoisinkin, että merkittavä syy tässä omassa "taantumassa" on ollut korona. Nimittäin minulle kävi niin kuin monelle muullekin niin, että koronakauden alettua ja rajoitusten tultua voimaan keväällä 2020, tuli muutoksia liikunnan harrastamiseen. Minulla jäi kuntosalilla käyminen koko ajan vähemmälle. Kävin kyllä vielä viime syksynä parina kuukautena salilla vähän, mutta marraskuussa 2021 jäi harjoittelu kokonaan tauolle.  Kotona olen kaivanut jumppamaton esille (höh, punnukset ovat olleet jossain nurkassa piilossa), mutta en säännöllisesti. Korona ei ole kuitenkaan ainut syy siihen miksi nyt on aika ryhdistäytyä oikein kunnolla.

Toinen vieläkin merkittävämpi syy on se, että viimeisimpien vuosien aikana aloin kuntosalilla toistaa itseäni ja tein samoja juttuja kerrasta toiseen ja luultavasti tehottomasti. Olin kuin lastu laineilla tai jotain vastaavaa kielikuvaa voisi käyttää tässä yhteydessä. Ajelehdin kuukaudesta toiseen harjoituksissa samoja harjoituksia tehden. Oli varmaan aika tehotonta tekemistä ja kadotin jonkinlaisen ilon harjoittelusta. Jätin myös kaikki ryhmäliikunnat väliin.

Kolmanneksi ja ehkä tärkeimpänä syynä on varmaa, että ikääntyvä elimistöni ei mitenkään voinut saada riittävää tehoa harjoituksista. Ja oikeastaan siinäpä se.  Ehkä ensimmäistä kertaa ja sanoisinpa vihdoinkin aloin pohtia mitä keinoja tarvitaan siihen, että ikääntyminen olisi omallakin kohdalla mahdollisimman hyvää ja voisin tehdä oikeita asioita ja riittävästi hyvinvointini eteen. Tarvitsin irtiottoa entisestä ja etsin vaihtoehtoja itselleni. 


Ratkaisua pohtiessani karsin kuntosaleista pois ne vaihtoehdot, jotka olisivat jatkoa entiselle minälleni, joka itsekseen haahuilee laitteiden luo ja tekee juttunsa ja lähtee kotiin. En siis halunnut ratkaisua, että menen salille ja sen jälkeen olen aivan omillani. En myöskään halunnut ratkaisua, että saadakseni ohjausta, minun pitäisi ihan kaikesta, alkuohjauksesta lähtien, maksaa erikseen. En halunnut isoa salia, jossa suuret massat naisia ja miehiä, urheiljoita ja harrastajia olisi sekaisin. Olin pitkään nauttinut siitä, että minulla oli mahdollisuus isolla kuntosalilla mennä pienehköön salinurkkaukseen tekemään harjoituksiani ja se  mahdollisuus oli nyt loppunut. Tällaista kaikkea pohdin ja löysin uuden vaihtoehdon sekä kuntosalitreenaukseen että ryhmäliikuntoihin samalta salilta. 

Kävin keskustelemassa oululaisessa kuntosali Beautycenterissä heidän vaihtoehdoistaan ja omista ajatuksistani sekä tavoitteistani kuntoilun suhteen. Keskustelun ja toki netissä tekemäni etsiskelyn pohjalta heidän laajasta tarjonnasta löytyi juuri minulle sopiva ratkaisu. Heillä on todella paljon vaihtoehtoja salilla käymiseen, myös ulkoliikuntaan, joista löydät tietoja heidän www -sivuilta www.beautycenteroulu.com Tämä kuntosali on tarkoitettu vain naisille. 

Keskustelujen pohjalta päädyttiin suureksi ilokseni myös yhteistyöhön. He toimivat yhteistyökumppaninani tällä vuoden mittaisella matkallani kohti parempaa kuntoa ja hyvinvointia. Jaan seuraavan vuoden aikana kuulumisia täällä blogissa ja instagramissa @mrs60something omasta matkastani. Vastavuoroisesti saan alennusta kuntosalimaksuihini. Kun tulee aika tehdä testauksia, saatte tarkemmin tietää onnistuinko ja missä asioissa kehittymään. Poikkeuksellisesti minulla on kolmen-neljän kuukauden välein ylimääräinen testaus ja lääkärin tapaaminen. Seuraavaksi omasta ratkaisustani ja miten harjoitukseni ovat käynnistyneet.

Miten +60 -ikäisen jäsenyys kuntosalille on räätälöity?

Siirryin jäseneksi +60 -ikäisten ryhmään. Erilaisia jäsenyysvaihtoehtoja oli paljon muitakin, jotka olisivat myös olleet sopivia. Tähän ryhmään jäseneksi siirtymisessä vaikutti se, että salityöskentelyn tueksi ryhmäläisille kuuluu kuntotestaus, lääkärin tapaaminen ja henkilökohtaisesti suunniteltu saliohjelma. Lisäksi juuri yli 60 -vuotiaille on omia ryhmälle räätälöityjä liikuntatunteja, mutta kaikkiin muillekin ryhmille suunnattuihin tunteihin voi osallistua etänäkin. Tämän ryhmän jäsenet ovat ns päiväkävijöitä, joka sopii minulle. Ja kuva otettiin muistoksi kuntotestauksesta.

Kuntotestaus

Kävin elokuun alussa testissä, jossa käytettiin UKK -instituutin kuntotestiä. Menemättä testauksen yksityiskohtiin kerron karkealla tasolla tuloksistani.

Liikkuvuuden testaus kohdistui yläraajoihin ja ylävartaloon. Se oli minulla alaselän osalta heikko/välttävä. Hartiaseudun liikkuvuus oli puolestaan erinomainen. En yhtään ihmettele, sillä olen pitkään keväästä alkaen kärsinyt erityisesti alaselän kivuista ja sen seurauksena olen luonnollisesti vältellyt kiertoja. Selkäkipuinen välttää alitajuntaisesti kaikkea mikä voisi provosoida kipua ja lopputuloksena ainakin minulle on kehittynyt todella huono liikkuvuus selkärankaan. Onneksi on tullut tehtyä monipuolisesti tavallista arkiliikuntaa, kotitöitä, puutarhatöitäkin toisinaan ja liikkuvuus on säilynyt hartiaseudun osalta. 

Tasapainon testauksen tulos oli vähän yllätys itsellenikin, että se oli noin heikolla tasolla. No kävelyä viivaa pitkin ja nopeutta mitaten sekä etuperin että takaperin ei ole testattu pitkään aikaan, eikä yhdellä jalalla seisominen mennyt sekään "kuin Strömsössä". Seisoin yhdellä jalalla nippanappa puoli minuuttia ja se oli toki keskiverotulos. Parempaan pitää ehdottomasti pystyä. Hampaiden pesu yhdellä jalalla seisten on jäänyt aivan unholaan itselläni!!! Sehän on hyvä harjoitus ihan jokaiselle, jotta voi edes vähän tasapainoa pitää yllä arjen keskellä. Hampaiden pesuunhan pitäisi käyttää kaksi minuuttia ja se on minuutti per jalka "elonlaskuopinmukaan" kuten sanonta kuuluu. Olisi hyvä tulos seistä yksi minuutti yhdellä jalalla.

Lihasvoiman osalta sentään näkyy valoa tunnelin päässä. Jalkojen lihasvoima oli erinomainen, käden puristusvoima normaali, yläraajojenkin keskinkertainen. Etunojapunnerrus oli välttävä, mutta tuona päivänä selkäni oli todella kipeä eikä voitu tehdä testauksia loppuun selkä- ja vatsalihastenkaan osalta. Onneksi sentään omaehtoinen liikunta jumppamatolla kotona, useamman kerran viikossa tehdyt kävelylenkit, pienimpien lastenlasten nostelu (10-15 kg painoa) ajoittain ja tavalliset kotityöt ovat auttaneet säilyttämään lihasvoimaa. 

Lääkärin tapaaminen

Tapasin Beautycenterin oman lääkärin elokuun lopulla. En muista koskaan keskustelleeni lääkärin kanssa  omasta liikunnastani suhteessa ikääntymiseen. Nyt oli sen aika ja tuli kyllä sellainen olo, että nyt olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Keskustelu lääkärin kanssa, joka on jo usean vuoden ajan juuri tällä salilla käyvien 60+ -ikäisten naisten kanssa keskustellut liikunnasta, oli just kohdallaan. Käytiin läpi oman kuntotestauksen tuloksien lisäksi vanhempien sairauksia. Vähän omaa pohdintaa seuraavaksi asiasta.

Olen tiennyt oman sukurasitukseni sairauksien osalta, mutta kyllä olen tähän saakka jättänyt sen miettimisen oman ikääntymisen osalta liian vähälle. On ehkä niin, kun mitään hälyttävää ei ole ilmennyt ja olen saanut "taisteltua" aikuisiän diabeteksen syntymistä vastaan tähän mennessä tuloksekkaasti, olen ollut turhan huoleton. Suoraan sanottuna, en ole ajatellut riittävästi sitä, että kyllä vain minäkin ikäännyn eikä omalla kohdallani ole varaa ns lepsuiluun. Siis, jos tahdon tehdä lisää oman hyvinvoinnin eteen, sitä ei voi siirtää jonnekin tulevaisuuteen. Nimittäin monet sairaudet kehittyvät todella pitkän ajan kuluessa. Siksipä katson vain "omaan peiliin".

Seuraavan kerran tavataan loppuvuodesta ja katsotaan miten menee. Sitä ennen haluan käydä myös verikokeissa, jotta on tiedossa ajantasaiset tiedot kolesterolista ja verensokerista (koska perimä). Ensimmäistä kertaa oli esillä myös luuntiheyden mittaus. Se ei ole vielä käynyt mielessänikään, mutta voi olla, että senkin aika tulee sitten myöhemmin.

Kuntosaliohjaus

Elokuun vaihtuessa syyskuuksi eli tällä viikolla tiistaina kävin ensimmäisessä ohjauksessa. Käytiin ohjaajan kanssa läpi minulle suunniteltu ohjelma. Kaikkea kolmea osa-aluetta oli mukana; liikkuvuutta, tasapainoa ja lihasvoimaharjoittelua. Kävin jo toisenkin kerran salilla torstaina. Ja kyllähän minä nostin joissakin liikkeissä suunniteltuja painoja. Suuri tsemppi itselleni, että en jättänyt ensi viikkoon sitä toista salikäyntiä! Kroppa hieman muistuttaakin, että tuli käytyä salilla. 

Etäliikunta

Nyt, kun tätä kirjoitan, on sunnuntai. Ja tänään avasin tietokoneen osallistuakseni etätunnille. Täytyy sanoa, että onneksi olin yksin kotona tekemässä. Olin niin kömpelö ja todellakin liikkuvuus tuntui olevan aivan kadoksissa. Onneksi oli itselle tuttuja liikkeitä ja pystyin tekemään siinä mielessä useitakin liikesarjoja edes auttavasti. Jotain oli ihan pakko jättää vähemmälle (nappasin kuvan siinä vaiheessa), mutta omaan tahtiinhan muutoinkin tehdään aina. 

Liikkuminen on yksi elämän suola, aktiivisuutta ylläpitävä voima, olet sitten minkä ikäinen tai minkä kuntoinen tahansa. Kyllä liikunnassa lähdetään aina siitä omasta tilanteesta liikkeelle. Aina ei ensimmäiseksi tarvita kuntosalia käynnistymiseen, mutta me jokainen tarvitsemme todennäköisesti jossain vaiheessa jotain ohjausta. Silloin on ehdottomasti tärkeää hakea apua ammattilaisilta. Erityisesti iän myötä on syytä aloittaa liikunnan harrastaminen mieluummin aiemmin. LIIKUNNAN VOI ALOITTAA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA - KOSKAAN EI OLE LIIAN MYÖHÄISTÄ.

Tiedän todella hyvin miten omasta kokemuksesta, että työelämä, perhe, monet muut harrastukset, terveydentila vie aikaa, energiaa ja tilanne on yksilöllinen ihan kaikilla. Monille meistä sopii se, että ikään kuin velvoittaa itseään säännölliseen liikunnan harrastamiseen. Minulle on ollut hyvä vaihtoehto olla jäsenenä kuntosalilla ja  kuntoilla sillä tavoin säännöllisesti. Salilla käydessä on myös mahdollisuus tavata tuttuja tai täysin vieraita ihmisiä, joihin tutustuu huomaamatta, kun sattuu useamman kerran samaan aikaan treeneihin. Silloin voi vaihtaa jokusen sanan ja tuntea kuuluvansa porukkaan. Liike on lääke vanhan sloganin mukaan - sanoisin, että monessa mielessä.

Minulle tämä on syksyn uusi alku. Tuntien oman terveyshistorian ja omat haasteeni siltä osin, toivon, että onnistun nyt aikaisempaa paremmin säännöllisessä kuntosaliharjoittelussa. Beutycenterin konseptille jo nyt suositukseni. Näissä merkeissä kirjoittelen lisää kuulumisia loppuvuodesta.

Oikein kivaa syyskuun alkua sinulle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?