Tunnelmapaloja vappuviikonlopusta ja muutama ruokavinkki

Vappu osui tänä vuonna viikonloppuun ja sehän oli oikein sopiva ajankohta monenlaiselle ajanvietolle ystävien ja perheen parissa. Meillä pitkä keittiönpöytä täyttyi ystäväperheiden kanssa vapun aatonaattona monenmoisesta keskustelusta ja ajankohtaisten asioiden pohdiskelustakin. Arvaatte varmaan mitä tarkoitan ajankohtaisilla asioilla!

Olemme tavanneet vuosien ja vuosien ajan tietyllä ystäväporukalla toistemme kodeilla ja mökeillä säännöllisen epäsäännöllisesti ja nyt oli takana lähes kahden ja puolen vuoden mittainen tauko tapaamisessa. Olikin hieman jännittävää valmistella tapaamista pitkästä aikaa. Yleensä syödään ns pitkän kaavan mukaan ja testaillaan viinien soveltuvuutta ruokiin.


Ajattelinkin lyhyesti vinkata parista ruuasta.  Enemmän on vinkkiosastoa tämä juttu, koska en ottanut kuin muutaman kuvan illan ruuista. Päädyin tekemään ystävän ehdotuksesta alkuruuaksi parsakeittoa. Parsahan on tähän aikaan vuodesta vaihteluksi oikein hyvä raaka-aine esimerkiksi perunoiden tilalta kalan kanssa. Keittoon se sopii myös hyvin. Parsan lisäksi tarvitaan keittoon sipulia, kana-/tai kasvisfondia tai liemikuutiota, ranskankermaa (tai ruokakermaa) liemen jatkeeksi. Joissakin ohjeissa käytetään esimerkiksi sulatejuustoa, joten vaihtoehtoja on paljon. Googlettamalla löydät sopivia ohjeita. Keittoon voi käyttää myös muutaman perunan. Tällä kertaa käytin myös varsiparsakaalia (bimi). Ennen keittämistä otin koristelua varten parsan ja bimin nuppuja.  Keittoaika on todella lyhyt ja lisäksi tarvitsee vain soseuttaa parsat ja muut kasvikset, kun ne on keitetty. Mausteeksi lisätään tarvittaessa suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Kuvassa keitto on annosteltu lautaselle ja kuten huomaatte, kattaus on tavallista juhlavampi tällä kertaa.

Toiseksi ruokavinkiksi haluan mainita sinappibroilerin. Olen nimittäin pitkään toivonut löytäväni reseptin, jossa olisi sitä makua, joka on tyypillisesti ranskalainen. Ja nyt se on löydetty. Resepti oli Glorian ruoka ja viini -lehdessä numerossa 2/2022, joka oli Ranska -teemainen. Suosittelen tekemään tällä ohjeella. Erityisesti kannustan käyttämään kanan paistileikkeitä ruokaan, sillä niissä on rasvaa, joka tuo lisämakua ihanaan kastikkeeseen. Lisäksi vinkiksi se, että Lidlissä on muumi -perunapusseja, joista löytyy itselleni mieleinen Jazzy -lajikepussi. Niitä tarjottiin sinappikastikkeen kanssa sekä lisäkkeenä papu-herkkusieni (-pekoni) salaattia lämpimänä.

Jälkiruaaksi tein gluteenittoman keväisen juustokakku -tyyppisen kakun, jossa käytin turkkilaista jugurttia. Ei siis kuvia siitäkään herkusta tullut otettua.

Muutoinkin oli mukava ja rentouttava viikonloppu. Käytiin vapunaattona pyörähtämässä kaupungilla kahvilla meidän yhdessä suosikkikahvilassa nimeltä Monchou Pâtisserie. Kahvilaa pitää ranskalainen perhe ja todellakin aitoja ranskalaisia leivonnaisia on tarjolla. Viikonlopun ranskalaisteema jatkui siis tuolloinkin.

                            IMG_5883.JPGVappupäivänä oltiin sitten oululaisten lastenlasten kanssa. Oli kyllä paljon puhutteleva hetki, kun kaksivuotias lapsenlapsi istui illansuussa vappuruokien jälkeen kotinsa sohvalla ja huokaisi ihan itsekseen yhtäkkiä; Oli hyvä vappupäivä!

Kyllä tuntuu siltä, että vappuviikonlopusta sai kivasti vauhtia kevääseen siirtymiseen. Nyt ei voi päästää hetkellisen lumisateen pilaamaan tunnelmia. Pihlajissakin on lehtisilmut jo melkoisen valmiina odottamaan leppoisaa kevätsadetta ja lämmintä tuulta. Kohta luonto herää!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?