Ajatusten ja omien käytäntöjen tuuletusviikot - maailmanmenoa, rokotuksia ja ruokaa kotiin kuljetettuna

On se aika mielenkiintoista, että niin monet meistä päätyivät seuraamaan USA:n presidentin virkaanastujaisia. Katsoitko sinä vallanvaihtoa?  Kuuntelitko presidentti Bidenin puhetta?  Uutisissa kerrottiin juuri, että koskaan aikaisemmin eivät suomalaiset ole kyseistä tapahtumaa seuranneet niin paljon kuin juuri nyt. Niin vai seurasin minäkin. Olisikohan Korona tehnyt senkin, että olemme herkempiä ajattelemaan maailmaa yhtenä kokonaisuutena. Siis, kun katsottiin niin isolla joukolla sitä miten USA:ssa alkoi uusi hallintokausi. Presidenttien virkaanastujaispuheista puheen ollen muistan oikein hyvin varsinkin Barac Obaman ensimmäisen kauden tilaisuuden, sen lempeyden ja tulevaisuuden uskon, joka vallitsi tilaisuudessa. Samanlainen lempeän hetken kokemus tuli tänään, kun kuuntelin netistä virkaanastujaisissa esiintynyttä vaikuttavaa runoilija Amanda Gormania. Uskoa tulevaan 22 -vuotiaan nuoren tavoin. Ihan parasta.

                             Uskoa tulevaan nuoren runoilijan tavoin

Täällä on tänään torstaina melkoisen tuulinen päivä - ja myös pakkasta. Tuossa petivaatteita tuulettaessa tuli mieleen ja tuntuukin siltä, että on  jonkinlaiset ajatusten tuuletusviikot menossa. Onhan tässä vuosi jo totuteltu tähän uuteen aikaan ja ehkä omakin ajatus alkaa tottua siihen, että kyllä paljon on muuttunut peruuttamattomasti. Uutisissa puhuivat siitä, että voisi tulla sellainen "rokotuspassi" sitä varten, kun / jos lentää toiseen maahan. On silloin tällöin hetkiä, että kokee jollakin tavalla sopeutuvansa tähän outoon tilaan. Ehkä se on hyvä, niin sitten on sitäkin mukavampaa, kun on helpommat ajat. Kunhan nyt ensin saadaan rokotukset toimimaan.

                           Päätös koronarokotteesta on ollut helppo tehdä

Me otamme koronarokotteen ja se päätös on ollut helppo tehdä. Olemme muutaman vuoden ajan ottaneet influenssarokotteen ja siksikin tuntuu luonnollisesti ottaa koronarokote sitten, kun se on mahdollista. Viime syksynä käytiin lisäksi ja vihdoinkin ottamassa pneumokokkirokote. THL:n tietojen mukaan se vähentää vakavaa pneumokokkitautia (aivokalvontulehdus, verenmyrkytys) noin 75%. Pneumokokkien aiheuttamia keuhkokuumeita vastaan suojan on arvioitu olevan 15-30% ja laskevan muutaman vuoden kuluessa. Tiedot löytyvät osoitteesta www.thl.fi 

                          Omien käytäntöjen tuuletuksia ruuan kotiinkuljetuksen  kautta

Tällä viikolla maanantaina meille tuli ensimmäinen Ruokaboksi. Sen tilaaminen liittyi osaksi edelliseen kirjoitukseeni, jossa aiheena oli omat hyvinvointitavoitteet. Eräänlainen hyvinvointiteko oli mielessä, kun päätin tilata ruokaa kotiinkuljetettuna. Halusin sekä kokeilla miltä tuntuu ruoka kotiin kuljetettuna että myös nimenomaan löytää uusia ideoita ruuan valmistukseen. 

Nyt on tullut totuteltua muutama päivä siihen, että on valmiit raaka-aineet, resepti ja vielä kotiinkuljetettuna.  Helppoa kuin Ruokaboksi - niin se taisi mennä :) Semmoinen pieni tilaus tehtiin näin kokeilumielessä. Meille tuli kolmen ruuan ainekset; kala-, kana- ja kasvisruuille resepteineen. Riittävät meille näin kokeilumielessä, kun ollaan hieman omavaraisia riistalihan suhteen. Ja tykkään tehdä ruokia siitä mitä kaapeista ja pakastimesta löytyy. 

Huomasin, että kaupasta tarvitaan tällä systeemillä leipää, maitoa, munia, juustoja, jugurtteja, jotain kasviksia ja hedelmiä, kaurahiutaleita ainakin. Pakastin (mökillä toinenkin) on muuten edelleen aika täynnä marjoja. Niitä pitääkin ryhtyä syömään vähemmäksi. Vatkattua marjapuuroa tekee onneksi usein mieli. Teen sitä punaisista viinimarjoista, koska niitä meillä on yllinkyllin. Marjoja menee päivittäin puuroon ja jugurttiin lisättynä. 

Vielä on outoa ajatella, että ei tarvitsekaan niin usein käydä kaupassa, jos tilaa ruokaa kotiin. Toisaaltahan ei edes voi tietää mihin tänä vuonna päädytään. Taltutetaanko koronavirusta niin, että päästään jossain vaiheessa eroon rajoituksista ja maskeista? Ja sitten kaupassa käyntikin on helpompaa ja ennen muuta turvallisempaa. Vai onko vielä tulossa joku yllättävä leviämispiikki kuten esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Isossa Britanniassa nyt on tilanne. Onneksi on nyt alettu kokeilemaan ruuan kotiinkuljetusta.

Tällainen viikko on menossa. Kun nyt petivaatteita on tuuleteltu, on seuraavaksi vuorossa vaatekaappi. Jälleen on aika katsoa mitä vaatteita säilyttää, mitä laittaa kiertoon ja pahimmat ja korjattavaksi kelpaamattomat joutavatkin roskiin. Siinäpä ohjelmaa ensi viikolle.

Toivottavasti teillä on ollut hyvä viikko ja olette pysyneet terveinä! Voikaa hyvin!

New thoughts are always welcome. This post is about changes in USA:s presidency, vaccinations and delivering food from shop to home. New era also for us. Have a happy weekend and take care!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?