Herkuttelua raparperi-appelsiinihillolla

Kesä on ihanaa erityisesti siitä syystä, kun voi hyödyntää luonnon antimia herkutteluun. Nyt on raparperien aika, joten kesän alkajaisiksi jaan nyt vinkiksi reseptin omasta hilloihastuksestani. Raparperista tehdään yleensä se ensimmäinen kesän piirakka, mutta sitä en ole vielä tehnyt. Ehdoton suosikkini raparpereista on myös kiisseli, jota meidän lapsuudessa kutsuttiin heinävelliksi. 

Käytin ensimmäiset maalta kotiin mukaani ottamat raparperit hilloon, sillä halusin kokeilla heti onko viime vuonna ensimmäistä kertaa tekemäni raparperi-appelsiinihillo niin hyvää kuin muistan sen olleen. Siis viimevuotiset hillot tuli syötyä aika nopeasti pois. 


Niin myös kävi, että en ollut minnekään laittanut talteen viimevuotista reseptiä, joten googlailemalla löysin muutamia vaihtoehtoja. Halusin kirjoittaa nyt talteen sen miten tänä vuonna tein hillon yhdestä litrasta raparperin paloja.


OHJE:

1 appelsiini, josta käytetään kaikki kuoriraaste sekä noin 1 dl mehua
1 litra raparperinpaloja
2 dl hillosokeria

Huuhtele appelsiini hyvin, kuivaa pinta ja raasta kuorta. Älä raasta mukaan valkoista osaa pinnan alta. Purista appelsiinista mehu.

Huuhtele raparperit ja kuori pinta pois sekä pilko varret suunnilleen puolen sentin mittaiksi paloiksi - ihan vain vapaalla kädellä, koska hajoavat valmistuksessa kuitenkin. 

Laita raparperinpalat kattilaan, lisää joukkoon mehu ja kuoriraaste. Kuumenna ja lisää hillosokeri. Anna kiehua matalalla lämmöllä kuplien noin 10 minuuttia ja sekoittele useita kertoja kiehumisen aikana. Jos haluat käyttää hillon samantien, jäähdytä se ja laita mieleiseen purkkiin tai rasiaan. Voit myös pakastaa rasiassa jäähtyneen hillon. Jos taas haluat säilöä perinteisellä tavalla ja teet esimerkiksi isomman erän kerralla, laita kuumana puhtaisiin, desinfioituihin, kuumiin lasipurkkeihin ihan samoin kuin yleensä hillot säilötään. Koska en käytä säilöntäaineita, laitan pakasteeseen tai teen mieluiten marjahillojakin pienempiä eriä pakastemarjoista. Hillon tekemiseenhän ei mene paljon aikaa vaikkapa talvella, jos vain löytyy pakasteesta marjoja tai paloiteltuja raparperinpaloja ja kaapista hillosokeria.

Tällä kertaa hilloa syötiin digestivekeksien päällä manchego -juuston kera. Oikein oli hyvää näinkin herkutellen.

Summer is here and rhubarb is one of the first plants to use to deserts. My favorite for desert is to make jam of rhubarbs with orange.

Kommentit

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Meillä taitaa rapaprperi vielä tänä vuonna kasvattaa juuria, mutta jospa jo ensi vuonna...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?