Katse uusvanhaan eteisaulaan. Vanhoissa laatoissa vara parempi!

Olen jo pitkään aikonut kirjoittaa siitä, miten toteutimme eteisaulan remontin. Tässä jutussa siitä miten todellakin meille oli vanhoissa lattialaatoissa vara parempi vanhaa sanontaa mukaellen.

Kirjoitin jutun "kysymys ja sitten vastaus" tyylillä.

Milloin eteisaula ja sisäänkäynnin pikkueteinen on laatoitettu?
 - Laatoitus on tehty silloin, kun tämä talo kolmekymmentä vuotta sitten käytännössä rakennettiin kokonaan uusiksi. Siis yksikerroksisesta 1960 -luvun pikkutalosta rakennettiin kaksikerroksinen talo 1980 -luvun lopussa. 

Miksi remontti oli tarpeen?
- Jokunen vuosi sitten kuulimme kummallisen jysähdysäänen, jonka syyksi paljastui eteisaulan laattojen irtoaminen jokseenkin laajalti. On kuulemma sattunut jollekin muulle samanlaista, että laatan kiinnitysaine ei ole pitänytkään "ikuisesti". Tämän tilanteen kanssa sitten elettiin ne kuuluisat muutamat vuodet ja koko ajan harkittiin vakaasti, että laatat pitää vaihtaa. HUH, HUH! Eli ei mikään kiva ajatus, kun kuitenkin oli tiedossa, että se ei ole ihan pikaremontti.

Miten remontti suunniteltiin?
- Pari vuotta sitten, kun opiskelin sisustussuunnittelijaksi, aloin katselemaan vaihtoehtoisia laattoja, kun remontin toteutus alkoi jo vääjäämättömästi rasittaa mieltä. Silloin huomasin etsiväni suunnilleen samanlaisia laattoja kuin entiset. No, asia vielä jäi hautumaan siltä osin.

- Sitten tuli se hetki, että käytiin vakavaa pohdintaa toteutuksesta. Puoliso ehdotti, että vanhat laatat voidaan hyödyntää, kunhan ne ensin puhdistetaan ja sitten irrotetaan. Yllätys, yllätys - minäkin olin samaa mieltä. Tarkoitus oli edetä seuraavasti: Ennen puhdistamista kaikki laattojen saumat "jyrsitään" koneella pois ja sitten laattojen puhdistus. Sitten toki lattia pitää hioa ennen kuin laatat kiinnnitetään uudestaan. Sitten normi saumaus ja siivous. Eikös kuulosta toimivalta suunnitelmalta, ainakin näin laattojen puhdistajan ja loppusiivouksen tekijän osalta? 

Toteutus ja oma osuuteni koko jutussa, miten siivosin laatat?
Olin lukenut jostain sellaisesta "ihmeaineesta" kuin Univerals Stone savisaippua ja sitä ensin lähdin hankkimaan. On perusmarkettitavaraa, minun makuun hieman hintavaa, mutta sitten taas toisaalta hyvin riittoisaa. Tässä on tullut tehtyä samalla saippualla myös "koronasiivous" saunan pesuhuoneen suihkunurkkaukseenkin ja voi mikä hieno tulos! Ja saippuaa riittää vielä moneen siivoukseen.


Palataan takaisin laattojen puhdistukseen. Sitä varten pitää olla POLVISUOJAT! Ja kätevä emäntähän tekee sellaiset itse. Katselin esille kaksi paksua ikivanhaa ja tarpeetonta paksua pyyhettä, jotka sidoin polvilumpion ylä- ja alapuolelta kiinni. Olisinpa ottanut edes yhden kuvan tästä lookistani ;)

Sitten vettä kahteen pesuvatiin, puhdistusaine ja sen hankaussieni sekä isompi ja pienempi pyyhe. Ensin sieni kostutetaan toisessa pesuvadissa ja sienellä kostutetaan ainetta siinä purkissa semmoiseksi tahnamaiseksi mönjäksi ja levitetään se laatan pinnalle hankaavalla otteella kauttaaltaan. Ja hämmästykseni oli suuri, kun näin miten nopeasti aine tehosi. Seuraavaksi toisessa vadissa olevaan puhtaaseen veteen kostutetulla luutulla puhdistin aineen pois. Vaatii luutun huuhteleua parikin kertaa, jotta saa puhtaaksi. Sitten lopuksi pyyhin kuivalla mikrokuituliinalla laatan pinnan kuivaksi. Ja sitten seuraava laatta ja seuraava ja seuraava. Olen sen verran huonoselkäinen ja takana oli parin kuukauden jännetupin tuehdus nimenomaan oikeassa kädessä, joten etenin varmaan aika hitaasti. Yksi rivi laattoja tunnissa tyyliin. Pidin välillä normaalisti pausseja eikä onneksi ollut kiire. Ehkä parina päivänä tein tuota laattojen puhdistusta. Kuvia aineesta ja laatoista niin, että pitäisi eottua siivottua aluetta ja siivoamatonta aluetta ulko-oven suunnassa. Samalla on pakko todeta, että meillä on aina käynyt siivooja pääasiassa kerran kuukaudessa, joten kyllä on näitäkin laattoja siivottu ja aina on ollut matto lattialla. En ymmärrä tuota lian pinttymistä laattoihin, vaikka olen joskus tehnyt samanlaista isompaakin siivousta kuin nyt tein. Nyt löytyi "oikea" aine.



Muut työt:
Käytännössä koko eteisaulan alue eristettiin muusta talosta muoveilla katosta lattiaan. Mies teki sitten sen kaikkein raskaimman ja ehdottomasti pölyisimmän työn. Onneksi meillä on toinen sisäänkäynti ja vessa, joten ei tarvinnutkaan käydä eteisaulan alueella. Toki piti kerätä tarvittavat ulkoiluvaatteet ja kengät sun muut huivit ja hanskat pois, jotta ei olisi tarvinnut siellä pölyn keskellä käydä. Kuvissa on muovit jo pääosin poistettu, koska oltiin laattojen puhdistusvaiheessa.

Sauma-aineen etsimistä varten otettiin mukaan sekä yksi niitä vanhoja ylimääräisiä laattoja että pala vanhaa saumaa mukaan. Ihan parasta oli löytää uusi aikaisempaa selvästi parempi hiekanvärinen sauma-aine. Se oli tullut mallistoon jokunen vuosi sitten ja oli täydellisesti laattojen sävyyn sopiva. Luonnollisesti saumaustyö vaati oman aikansa ja kuivumisensa. Sitten loppusiivous ja on todella aivan ihanaa, kun työ on vihdoinkin tehty.





Ja ne kaksi asiaa, josta itsekin olen lopputuloksen lisäksi niin tyytyväinen.
- Toinen asia liittyy talomme suunnitteluun silloin kolmekymmentä vuotta sitten. Olin talon suunnitteluvaiheessa viimeisillään raskaana ja onneksi tajuttiin, että on olemassa sellainen ammattikunta kuin sisustussuunnittelija. Minä katsoin puhelinluettelon keltaisilta sivuilta, löytyykö Oulusta ketään. Siis on ollut aika, jolloin ei ole ollut nettiä, mutta oli puhelinluettelonkeltaiset sivut, joissa oli yritystietoja ja tietty lankapuhelin. Niin löysin meille kokeneen ammattilaisen, jonka kanssa päädyttiin näihin materiaaleihin ja värimaailmaan. Erityisesti lattioiden värien osalta olen edelleenkin todella tyytyväinen. Seinien väriäkään emme ole vielä vaihtaneet, vaikka olemme toki uudelleen maalanneet talon seinäpinnat kertaalleen.

- Toinen, johon olen tyytyväinen, liittyy miehen viisaaseen harkintaan, kun hän laittoi aikanaan talon remontin yhteydessä ylijääneet laatat talteen. Koska nyt oli muutama laatta rikki, pystyimme vaihtamaan rikki menneiden tilalle uudet laatat. Itsellä ei olisi varmaan ollut kolmekymmentä vuotta sitten sellaista ennakointikykyä ja uskoakaan siihen, että kolmekymmenen vuoden päästä niitä tarvittaisiin. En myöskään olisi voinut kuvitella tuolloin, että olisin edelleen näin pitkän ajan jälkeen sitä mieltä, että samat laatat ovat edelleen oikea valinta taloomme. 

Suositukseni siivoukseen ehdottomasti tuosta aineesta Universal Stone. Ja jos sattuu olemaan niin, että puolisonne haluaisi laittaa talteen kotiinne käytettyjä laattoja, laittakaa ihmeessä talteen. Koskaanhan ei voi tietää, vaikka niille tulisi käyttöä. 

We had a small renovation at our entrance hall in the beginning of this year. This post is about how we used the old floor bricks again. There was no need to by new ones because we were still so happy with the style and color of the bricks. My part in the Reno was cleaning the floor bricks with Universal Stone which is an amazing cleanser. The part which my husband did is too complicated to explain shortly even in Finnish. He did take the bricks out of the floor etc and then he sticked them again to the floor. Luckily we had also some old bricks from the time thirty years ago when this house was renovated and and this floor was build. We used them because couple f the old bricks were a bit broken. And so much more was done! Our floor is like new one now and still the house is the same thirty years ago so well designed house with it's materials on the floors. I am Happy!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranskalaista luumupiirakkaa itsenäisyyspäivän kahvihetkessä - tällä kertaa ohje myös gluteenittomana piirakkana

Hiusten värinä harmaa - miten minusta tuli harmaahiuksinen

Onko 70 uusi 50 - ja miltä nyt tuntuu?